Oroszország és Venezuela: választások és nemzetközi feszültségek

A Kreml határozottan visszautasítja az amerikai titkosszolgálati állításokat, amelyek szerint Oroszország beavatkozhat a novemberi amerikai elnökválasztásba, ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nevezte abszurdnak. Peszkov szerint az amerikai hírszerzők csak ellenségképet keresnek az aktuális belpolitikai trendeknek megfelelően, és továbbra sincs jobb ötletük annál, minthogy Oroszországot próbálják ellenségként felmutatni az amerikai embereknek. A szóvivő emellett kritizálta az amerikai hírszerzőket, akik szerinte ellenségképet keresnek az aktuális belpolitikai trendeknek megfelelően.

Venezuelában a vasárnapi elnökválasztás eredményét az ellenzék csalásra hivatkozva nem fogadja el, és a tiltakozásoknak már halálos áldozata is van. Peszkov szerint a venezuelai politikai ellenzéknek el kellene fogadnia a vereséget és gratulálnia kellene Nicolás Maduro elnöknek a győzelméhez, egyes országoknak pedig nem kellene az alkalmat keresniük arra, hogy feszültségkeltéssel aláássák az ország stabilitását.

A választásokat Maduro 51 százalékkal nyerte meg az összellenzéki jelölt, Edmundo González 44 százalékával szemben. A tiltakozások során Hugo Chavez szobrát is ledöntötték, aki Maduro elődje és mentora volt. A választások tisztaságát az ellenzék vitatja, és a választásokon nemzetközi megfigyelők érdemben nem vehettek részt, csak baráti államok, mint például Oroszország küldöttei.

Caracasban a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal akadályozta a tüntetőket, akik az elnöki palotához próbáltak közelíteni. A város több részén Maduro plakátjait és más tárgyakat is felgyújtottak a tiltakozók. A nyugati gazdasági embargó enyhítése és az ellenzékkel folytatott tárgyalások ellenére a feszültség nem csökkent, és Maduro rendszere sem vált demokratikusabbá.

Az ellenzék vezetője, María Corina Machado nem indulhatott a választásokon, helyette függetlenként González mérettette meg magát. Maduro a gazdasági nehézségek ellenére külpolitikai lépésekkel próbálja elterelni a figyelmet, például tavaly decemberben igényt jelentett be a szomszédos Guyana kétharmadára.