Norvég és magyar kézilabda sikerek a világversenyen

A norvég női kézilabda-válogatott a Dél-Korea elleni győzelemmel javított az előző mérkőzésen elszenvedett vereség után, míg a magyar csapat Angola elleni döntetlenjével maradt versenyben a világversenyen, bár a játékosok és a szövetségi kapitány szerint ez elvesztett pontnak számít.

A norvég csapat, amely a legutóbbi két olimpia bronzérmese, a Dél-Korea elleni mérkőzésen 26-20-ra diadalmaskodott, bár a távol-keletiek stílusa komoly kihívást jelentett számukra. A helyi tévé szakértője, Haavard Tvedten szerint a norvégok szokatlanul sok technikai hibát követtek el az első 16 percben, míg a Discovery szakértője, Ole Gustav Gjekstad a lassú játékot és a magas hibaarányt kritizálta. Thórir Hergeirsson szövetségi kapitány is elismerte, hogy az első félidő nem volt megfelelő, de a csapat a második félidőben javított a támadójátékban és védekezésben.

A norvégok számára további jó hír, hogy a világ egyik legjobb játékosa, Henny Reistad visszatért a pályára bokasérülés után, és négy gólt szerzett a mérkőzésen. A meccs kiemelkedő alakja a 44 éves veterán kapus, Katrine Lunde volt, aki az utolsó három-négy lövést is hárította, és a második félidőben 20 koreai lövésből 11-et védett meg (55 százalék). Hergeirsson szerint Lunde játéka pszichológiai fölényt biztosított a csapatnak.

A magyar női kézilabda-válogatott a Franciaország elleni vereség és a Brazília elleni győzelem után Angola ellen lépett tovább a világversenyen, ahol 31–31-es döntetlent ért el. A magyar csapat legeredményesebb játékosa a 9 gólt szerző Klujber Katrin volt. A mérkőzést percről percre követhették a HVG olvasói. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány és a játékosok, mint Simon Petra és Vámos Petra, egyetértettek abban, hogy a döntetlen elvesztett pontnak számít, és a következő mérkőzésekre kell koncentrálniuk.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a csapat felelőtlenül játszott, nem azt csinálták, amit megbeszéltünk, és ez vezetett az ötgólos előny elherdálásához. A kapitány szerint a játékosok lelki állapotáról is ejtett pár szót, látható volt a csalódottságuk a mérkőzés után. Klujber Katrin kilenc gólt dobott, de a mérkőzés végén kihagyott egy hetest, ami nagyon elkeserítette. Simon Petra szerint a végén nem merik eldobni a labdát támadásban, mert üres volt a kapujuk, így nem szabadott kapkodniuk. Vámos Petra szerint az első félidőben magas szintű védekezésből könnyű lerohanásgólokat tudtak dobni, de a védekezésük laposodott el, és az angolaiak belelendültek a játékba.

Eredmények a világversenyen

A csoportban a Németország-Szlovénia mérkőzés 41-22-es végeredménnyel zárult, míg a Norvégia-Dél-Korea találkozó 26-20-ra ért véget a norvégok javára.

A B csoportban Hollandia 29-24-re győzött Spanyolország ellen. A magyar csapat és Angola összecsapása 31–31-es döntetlennel zárult, míg a Franciaország-Brazília mérkőzés eredménye a cikk írásának idején még nem volt ismert.

A magyar válogatott további csoportkörös programja: - augusztus 1., 14.00 Magyarország–Spanyolország - augusztus 3., 9.00 Magyarország–Hollandia.

A csoport állása a harmadik forduló után: 1. Franciaország 4 pont 2. Hollandia 4 pont 3. Angola 3 pont 4. Magyarország 3 pont 5. Brazília 2 pont 6. Spanyolország 0 pont.

(Borítókép: Győri-Lukács Viktória a Magyarország-Angola női kézilabda-mérkőzésen a Párizs 2024 olimpiai játékok B csoportjának elődöntőjében a párizsi Paris South Arénában 2024. július 30-án. Fotó: Aris Messinis / AFP)