Európai Parlamenti képviselők mellékjövedelmei

Az Európai Parlament magyar képviselői közül többen is jelentős mellékjövedelemről számoltak be, míg mások nem vallottak be semmilyen extra juttatást a képviselői fizetésükön felül. A nyilatkozatokból kiderül, hogy egyes fideszes politikusok, mint például László András, havi 1,2 millió forintot kaptak a Megafontól, és hasonló összeget a Fidesztől is.

Az Európai Parlament (EP) képviselőinek kötelező nyilatkozniuk arról, hogy az elmúlt három évben milyen bevételeik voltak. A nyilatkozatok célja, hogy átláthatóvá tegyék a képviselők magánérdekeltségeit, beleértve azt is, hogy milyen szervezetekben voltak tagok, milyen tevékenységekből származik jövedelmük, és milyen tulajdonrészeik vannak, amelyek befolyásolhatják a közpolitikát.

László András, aki az első EP-ciklusát kezdi, a Megafon Inkubátor Központtól havi 1,2 millió forintot kapott, amely összeg megegyezik a Fidesztől származó jövedelmével. Ezenkívül az Országgyűlés Hivatalától 850 ezer forint, míg a XI. kerületi önkormányzattól külső bizottsági tagságért 110 ezer forintot kapott havonta. Az EP-képviselőként történő nyilatkozatában már csak az utóbbit tüntette fel.

Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője, ügyvédként havi 1,5 millió forintot keres, és ezt a tevékenységét az új ciklusban is folytatja.

A többi fideszes képviselő közül Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeként havi közel hárommillió forintot, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumából pedig 1,5 millió forintot kap, így összesen kis híján 4,5 millió forint érkezik hozzá havonta.

Schaller-Baross Ernő a Millenáris Alapítvány kuratóriumából havi 600 ezer, a Habsburg Ottó Alapítvány felügyelőbizottságából havi 400 ezer forintot szerzett, és ezek a jövedelmei továbbra is megmaradnak. Szekeres Pál képviselőként már csak a FŐKEFE felügyelőbizottsági elnökeként kap a fizetése mellé havi 51 ezer forintot. Győri Enikő a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársaként kicsit több mint havi 300 ezer forintot kap, és az EU Tanácsának előző, 2011-es magyar elnökségéért még államtitkárként felelő politikus évi közel 600 ezer forintért tartott felkészítő képzést a mostani elnökségről tisztviselőknek. Vicsek Andrea vajdasági képviselő csak havi 45 eurót (nagyjából 18 ezer forintot) írt be felügyelőbizottsági tagság miatt az újvidéki Európa Kollégiumban, amit képviselőként továbbra is kap.

Az ellenzéki oldalon a DK-s Dobrev Klára az elmúlt három évben csak az EP-képviselőségért kapott fizetést, az Altus Zrt tulajdonosi, illetve az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriumi elnöki pozíciója után nem volt jövedelme. A Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna a Magyarságkutató Intézetnél dolgozott, ahol havi 900 ezer forintot keresett, de képviselőként már nem kap külső jövedelmet.

A Fidesz és a Transparency International is kritizálta az EP jelenlegi rendszerét, amely szerintük nem elég szigorú. A Fidesz 2022-ben próbált hasonló rendszert bevezetni Magyarországon, de ezt uniós nyomásra elvetették. A Transparency International egy májusi jelentésében figyelmeztetett, hogy az EP-képviselők kevés felügyelet mellett vállalhatnak mellékállásokat.

A botrányok hatására a képviselők szigorítottak a nyilatkozatokon, így már nem csak jövedelmi kategóriákat kell megjelölniük, hanem pontos összegeket is.