Gyermekbénulás-járvány a Gázai övezetben

A Gázai övezetben gyermekbénulás-járvány tört ki, a vírust eddig még nem azonosították emberben, de a szennyvízben talált minták alapján a gázai egészségügyi minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette a jelenlétét.

A gázai egészségügyi minisztérium hétfőn hirdette ki a gyermekbénulás-járványt, miután a vírusból származó mintákat találtak a szennyvízben. A WHO szerint minden valószínűség szerint emberek is megfertőződhettek már, bár emberi megbetegedést egyelőre nem regisztráltak. A szervezet szóvivője szerint a szennyvízben talált oltásból származó gyermekbénulás vírus jelenléte arra utal, hogy az emberekben is jelen lehet a vírus, ami további terjedést jelenthet, és ez visszaesést okozhat a betegség elleni globális küzdelemben.

A gyermekbénulás egy rendkívül fertőző vírus, amely az idegrendszerbe hatolva kisgyermekeknél bénulást és halált okozhat. A betegség elleni küzdelem 1988 óta világszerte 99 százalékkal csökkentette az esetek számát, köszönhetően a tömeges oltási kampányoknak.

A WHO válaszként több mint egymillió adag oltóanyagot küldött a gázai gyermekek megfertőződésének megelőzésére. Az izraeli hadsereg, amely hadműveletet folytat Gázában, a múlt héten közölte, hogy gyermekbénulás elleni védőoltásokat ad az ottani katonáknak.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének szóvivője, James Elder szerint a több mint kilenc hónapja tartó konfliktus miatt a gyermekbénulás elleni védőoltások aránya 99-ről 89 százalékra csökkent. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az oltóanyag eljut-e a rászorulókhoz, mivel a humanitárius szervezetek csak korlátozottan jutnak be Gázába. Elder hozzátette, hogy a tömeges kitelepítés és az egészségügyi infrastruktúra megtizedelése, valamint a bizonytalan működési környezet nehezíti az oltások elvégzését, és ezáltal egyre több gyermeket tesz veszélyeztetetté.

Izrael, amely ellenőrzi a Gázába érkező árukat és felelős a Gázán belüli segélykonvojok biztonsági engedélyének megadásáért, az ENSZ tehetetlenségét okolja a segélyek késedelméért. A gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 39 ezer ember halt meg Izrael katonai offenzívájában, de a humanitárius munkások szerint a tényleges halálos áldozatok száma, beleértve a betegségekben elhunytakat is, valószínűleg sokkal magasabb.