Új helyzet a felvételi ponthatároknál

Az idei felvételi eljárásban több felsőoktatási intézményben is előfordult, hogy a költségtérítéses képzéseken magasabb volt a ponthatár, mint az állami ösztöndíjasoknál, ami az új pontszámítási rendszer és az érettségi miatti bizonytalanság következménye lehet.

Az Eduline adatai szerint a jelenség többek között a mérnökinformatikus, gépészmérnök és az általános orvosi szakokon is megfigyelhető volt. A felvételi ponthatárokat a jelentkezők száma, az adott szak kapacitása és a felvételizők pontszáma határozza meg. A felvételi algoritmus a jelentkezőket pontszám alapján sorba állítja, figyelembe véve a diákok preferenciáit is. Ha egy szakon a kapacitás betelik, a diákok a következő preferált képzésükre kerülnek sorra. Az idei felvételin 2905 felvételiző jelölte meg az alap- vagy osztatlan képzés önköltséges formáját az első helyen, ami a ponthatárok emelkedéséhez vezethetett az alacsony kapacitású képzéseken. Például a BGE gazdaságinformatikus képzésén az állami ösztöndíjas ponthatár 301 pont volt, míg az önköltséges 378 pont; a BME fizika szakon állami ösztöndíjasoknak 391 pont, önköltségeseknek 420 pont szükséges volt.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a július 24-én megállapított ponthatárok alapján küldik ki a besorolási döntéseket. Amennyiben egyedi pontszámfelülvizsgálat során változik a helyzet, a besorolás pozitívan módosulhat, de ez nem befolyásolja a többi jelentkező besorolását. Az Eduline által indított nem reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 78 százalékának nem volt problémája a pontszámítással, míg a fennmaradó 22 százalék szerint több pontjuk lett, mint amennyit az Oktatási Hivatal kalkulált. Adminisztratív hibák esetén a pontokat újra lehet számoltatni, és a jelentkezők 15 napig jelezhetik álláspontjukat az Oktatási Hivatal felé. A hivatal minden jelzést megvizsgál, és szükség esetén módosítja a besorolási döntést.

Vitályos Eszter kormányszóvivő is megerősítette, hogy azoknak, akiknek nem jól számolták ki a felvételi pontszámaikat, az Oktatási Hivatalhoz kell fordulniuk. A besorolási döntéseket csak az egyeztetést követően adják ki. Az Eduline azt javasolja a diákoknak, hogy az állami ösztöndíjas képzést jelöljék meg első helyen a jelentkezési listán, és az önköltséges változat csak a második helyen szerepeljen. A 24.hu is közvetítette a felvételi ponthatárok kihirdetését, és részletesebben válogattunk a fontos és/vagy népszerű szakok ponthatárai közül is. A budapesti pontváró bulin képgalériával és videóriportban is megörökítettük az izgalom és öröm nagy pillanatait.

A Blikk beszámolója szerint a felvételi ponthatárok kihirdetése után kiderült, hogy egyes diákok hibás számítás miatt nem juthattak be a választott intézménybe vagy szakra. Az Oktatási Hivatal friss nyilatkozatában tisztázta, hogy az adminisztrációs hiba miatt senki nem járhat rosszabbul, mint amit a július 24-én megállapított ponthatárok tükröztek, és ha a felvett jelentkező előrébb lévő jelentkezési helyén eléri a ponthatárt, a besorolása pozitívan változik, de ez nem befolyásolja a többi jelentkező besorolását.