Elhunyt Dariday Róbert színművész

Hétfő este kilencvenhat éves korában elhunyt Dariday Róbert színművész, a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja. A művészt a színház saját halottjának tekinti - tájékoztatta kedden az MTI-t a teátrum igazgatója, Seregi Zoltán.

Dariday Róbert 1928. február 21-én született Budapesten. Eredetileg műszerésznek készült, de a sors másképp hozta, és a szovjet megszállás után katonai behívóját követően Kijevbe került, ahol egy hatszáz magyart számláló lágervillanyszerelőjeként töltött el három évet. Szabadulása után a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként diplomázott 1955-ben.

Színházi pályafutását a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, majd az egri Gárdonyi Géza Színházhoz, később a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. 1982-ben költözött Békéscsabára, ahol élete utolsó négy évtizedét töltötte. A színészet mellett írással, díszlettervezéssel és rendezéssel is foglalkozott.

Dariday Róbert számos jelentős szerepet alakított, többek között Macbethet, Lear királyt, Örkény Tóték című darabjában Tótot, valamint a Légy jó mindhalálig Pósalakyját. Kilencven éves kora felett is aktív maradt, a békéscsabai teátrumban futó Trianon című rockopera narrátora volt.

2020-ban a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagjává választották, 2021-ben pedig elnyerte a színház és az egykori igazgató, Gálfy László családja által alapított Gálfy Gyűrű-díjat. 2022-ben Békéscsaba Kultúrájáért elismerésben részesült.

Dariday Róbert a Békés Megyei Hírlapnak adott interjújában így emlékezett vissza pályájára: "Nem szerettem volna színész lenni, de valahogy megtalált a pálya. Hadifogság után kerültem a főiskolára, már hallgatóként játszottam filmben is, Tolnai Klárikával az Egy asszony elindul című filmben, 1949-ben. Az évfolyamunk 92 fővel indult, de csak tizenöten kaptunk diplomát. A tanári karból már senki nincs az élők sorában, és az évfolyamtársak közül is én vagyok az utolsó. A legendás Horváth Árpád Színészkollégiumban éltem, olyan emberekkel, akik meghatározták a későbbi évtizedek magyar színészetét: Psota Irénnel, Jancsó Miklóssal, Buss Gyulával."