Gyűlöletcunami az olimpiai megnyitón fellépő DJ ellen

A párizsi olimpia nyitóünnepségén fellépő Barbara Butch francia DJ-t gyilkossággal és erőszakkal fenyegették meg, miután egy drag queen jelenetben játszotta a zenét. Az ügy kapcsán az ügyvédje, Audrey Msellati nyilatkozott, és a művészeti vezető, Thomas Jolly is megszólalt.

Barbara Butch, aki a 2024-es párizsi olimpiai játékok megnyitóünnepségén egy drag queen jelenetben szerepelt, több rendőrségi feljelentést tett a kapott halálos fenyegetések és zaklatások miatt. Az ügyvédje, Audrey Msellati szerint a művész, DJ és aktivista egy rendkívül erőszakos internetes zaklatási és rágalmazási kampány célpontja lett. Butchot halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették meg, emellett antiszemita, homofób és szexista gyalázkodások, valamint a testalkata miatt bántó megjegyzések is érték.

A vitatott jelenet, amely a szexuális sokszínűséget és befogadást ünnepelte, az "Ünnep" nevű szekció részeként került bemutatásra, többek közt francia drag queenek közreműködésével. A jelenetet tévesen azzal vádolták, hogy Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művét parodizálja, ami sértésnek minősülhet a kereszténység szempontjából. Thomas Jolly, az ünnepség művészeti igazgatója azonban kijelentette, hogy a jelenetet nem az Utolsó vacsora, hanem Jan Hermansz van Bijlert XVI. századi holland festő Istenek ünnepe című festményére asszociáltak a szervezők.

Az ügy kapcsán Donald Trump, az amerikai elnökjelölt is megszólalt, aki a Fox Newsnak adott nyilatkozatában szégyennek nevezte az eseményt, és kijelentette, hogy ha ő lesz az elnök a 2028-as olimpia idején, ilyen nem fog megtörténni.

Barbara Butch ügyvédje, Msellati hangsúlyozta, hogy a művész elítéli az ellen irányuló gyűlöletet, és kiemelte, hogy Butch művészi projektjei mindig is a jóindulat, a befogadás és a mások iránti szeretet jegyében zajlottak. Butch további feljelentéseket tervez tett, és szándékában áll üldözni mindenkit, aki a jövőben megpróbálja megfélemlíteni.