Bicskei iskolaigazgató leváltása és a múlt árnyékai

Bicskén sokan ártatlannak tartják V. Jánost és K. Endrét, a polgármester is „állítólagos visszaélésekről” beszél. A helyi iskolaigazgató, Bárányos József, aki 2016-tól 2018-ig foglalkoztatta K. Endrét, nem maradhat tovább posztján.

Az iskolaigazgató, Bárányos József, aki huszonhárom éven át vezette a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolát, nem támogatta a pályázatát a Klebelsberg Központ, a Belügyminisztérium és az illetékes tankerület, így augusztus 15-én lejár a megbízatása. Bárányos a múlt és a jelen összemosódásáról beszél, és úgy véli, hogy a K. Endrével kapcsolatos eljárás során nem volt jelentési kötelezettsége.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatója, V. János, jelenleg börtönbüntetését tölti, miután éveken át szexuálisan kihasznált gyerekeket. K. Endre, aki az iskola egyik pedagógusaként dolgozott, bűnsegédként támogatta V. Jánost, és jogerősen három és fél év börtönre ítélték, de kegyelmet kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Bárányos szerint K. Endre makulátlan erkölcsi bizonyítvánnyal érkezett az iskolába, és amikor elindult ellene az eljárás, tájékoztatta az igazgatót, de állítása szerint nem tudta, hogy tanúként vagy vádlottként idézték-e. Bárányos elhitte neki, hogy ártatlan, és nem jelentette az ügyet a tankerületnek. A 24.hu-nak adott nyilatkozatában Bárányos azt mondta, hogy megkérdezte K. Endrét, hogy „csináltál valamit, Endre?”, aki erre azt felelte, hogy „nem, semmit, ártatlan vagyok”, így elhitte neki.

A tankerületi igazgató, Török Szabolcs szerint Bárányos „nem tett semmit”, amikor tudomást szerzett K. Endre elleni vádakról. Bárányos 2019-ben is megpályázta az igazgatói posztot, és akkor meg is kapta, de a kegyelmi botrány kirobbanása után döntöttek a leváltásáról.

Bárányos a pedagógusi munkája mellett önkormányzati képviselőként is dolgozik, és ősztől az ötödik ciklusát indítja a Fidesz támogatásával. A jövőben beosztott tanárként, osztályfőnökként dolgozik majd az iskolában, és az egyik legnehezebb osztályt kapja meg. A bicskei polgármester, Bálint Istvánné a jogerős ítéletek után még mindig „állítólagos visszaélésekről” beszél, és úgy gondolja, hogy „a kialakult helyzetért nagyban a szenzációra éhes média tehető felelőssé”. Bálintné szerint a történet nyomán bárki megvádolható lesz bármivel, ha egy gyerek úgy érzi, hogy sérelem érte.

Bárányos Józsefnek idén nem hosszabbították meg az igazgatói kinevezését, emiatt Bicskén petíció indult a támogatására, amit már 300-an írtak alá. Bárányost a júniusi választásokon ismét megválasztották önkormányzati képviselőnek, 50 százalék fölötti aránnyal nyert a Fidesz támogatásával.