Mali konfliktus: Súlyos veszteségek a Wagner-csoport soraiban és az ukrán hírszerzés szerepe

A mali hadsereg és az orosz Wagner magánhadsereg több tucat tagját megölték vagy megsebesítették az algériai határ közelében lezajlott összecsapások során. A tuareg lázadók szerint legalább húsz Wagner-zsoldos esett el, és több járművet is zsákmányoltak.

A tuareg lázadók, az Állandó Stratégiai Keret a Békéért, Biztonságért és Fejlődésért (CSP-PSD) nevű szervezet közleménye szerint a harcok során páncélozott járműveket és teherautókat foglaltak el, valamint egy helikoptert is megrongáltak, amely Kidal városában zuhant le. A mali hadsereg azonban csak két katona és húsz lázadó haláláról számolt be, és egyik fél állítását sem sikerült eddig megerősíteni.

A CSP-PSD koalíció szóvivője, Mohamed Elmaouloud Ramadane szerint a kétnapos csata Tinzawaten falu külterületén zajlott, ahol a lázadók "szétverték a mali hadsereg és az orosz zsoldosok teljes hadoszlopát", és az ellenség hatalmas veszteségeket szenvedett. A közösségi médiában megjelent amatőr videókon több fehér ember és mali katona holtteste látható a kiégett járművek mellett.

A támadások során a Wagner zsoldoscsoport komoly veszteségeket szenvedett, és állítólag egyik ismert vezetőjük, Anton Elizarov is életét vesztette, aki az ukrajnai Szoledár elleni támadást vezette, valamint Nyikita Fedajnin, aki egy ismert háborúpárti telegram csatorna katonai bloggere.

A tuaregek állítólag felajánlották Ukrajnának az elfogott zsoldosok átadását "jószándékuk jeléül". Mali a 20. század közepéig francia gyarmat volt, és a függetlenség után is maradtak francia katonák az országban. A katonai hatalomátvétel után azonban a mali hadsereg az orosz Wagner-csoporttal alakított ki szorosabb kapcsolatot.

A Kyiv Post által közzétett információk szerint az ukrán hírszerzés (HUR) is részt vett a mali tuareg lázadók támogatásában. A portál által közzétett fényképeken a tuareg harcosok egy ukrán zászlóval pózolnak, és állítólag egy ukrán hírszerző is látható a képen, ami az ukrán hírszerzés afrikai hadjáratának részét képezi a Moszkva-szövetséges csapatokkal szemben. Andrij Juszov, a HUR szóvivője megerősítette, hogy Ukrajna segítette a tuaregeket a koordinált csapások végrehajtásában, és a lázadók megkapták a szükséges információkat a sikeres katonai művelethez.