A Richter részvények történelmi csúcson

Ötödik hete emelkedik a Richter részvények árfolyama, és hétfőn újabb történelmi csúcsot döntött, amikor ideiglenesen átlépte a 10 ezer forintos határt, végül 10 200 forinton zárt. A részvények árfolyama stabilan növekszik, és a negyedéves jelentés közeledtével további emelkedés várható, amit a nemzetközi befektetői hangulat is támogathat.

Augusztus hatodikán derül ki, hogy a tőzsdén tapasztalt bizalom megalapozott-e, az elemzői célárak átlaga jelenleg 11 871 forint. A Richter-AbbVie közös fejlesztésű antipszichotikuma, a Vraylar második negyedéves eladásai 774 millió dollárt tettek ki, ami 17,6 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest, bár elmaradt a várt 813 millió dollártól.

A Richter részvények árfolyama az év eleje óta 15 százalékkal nőtt, szemben a 20 százalékkal emelkedő BUX-indexszel. Az értékeltségi mutatók alapján a Richter árfolyama nem tűnik túlárazottnak, hiszen az árfolyam a 12-havi gördülő eredmények 10-szeresét tükrözi, és a P/E mutató 7,5-ös értéket mutat.

A magyar piac jól teljesít, és az utóbbi időben a régiót is felülmúlja, a BUX-index hatodik hete emelkedik, és hétfő délelőtt 73 745,69 ponton, új történelmi csúcson stabilizálódott. A Richter részvények a múlt héten 2 százalékos árfolyamnövekedést értek el.

A Richter több pozitív fejleményről is beszámolt az elmúlt hetekben, többek között az Európai Gyógyszerügynökség befogadta a cég két törzskönyvi kérelmét, és három akvizíciót is lebonyolítottak.

A magyar tőzsde erősen kezdte a hetet, a hazai blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban a hét első napján. A BUX-index 0,8 százalékos pluszban zárt, és jelenleg a 20, 50, és 200 napos mozgóátlagok fölött áll, ami emelkedő trendet jelez. A legnagyobb forgalom az OTP papírjaiban volt, 3,7 milliárd forintot tett ki, de a Richter részvényei is jelentős, 2,9 milliárd forintos forgalommal a Top5-ben szerepeltek.

A részvénypiac forgalma 7,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 24 forinttal, 0,85 százalékkal 2836 forintra erősödött, míg a Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 0,91 százalékkal 1086 forintra csökkent. A BUMIX 6763,51 ponton zárt hétfőn, ez 13,1 pontos, 0,19 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.