Donald Trump elleni merényletkísérlet részletei

A helyi rendőrök már 90 perccel a merényletkísérlet előtt találkoztak a fiúval, aki rálőtt Donald Trumpra. A kiszivárgott üzenetek szerint a helyi SWAT-csapat egyik mesterlövésze figyelmeztette kollégáit Thomas Matthew Crooks jelenlétére.

A helyi rendőrök és a SWAT-csapat már jóval a merényletkísérlet előtt észrevették Thomas Matthew Crooksot, aki később rálőtt Donald Trumpra. Egy piknikasztalnál ülve figyelték meg, és az egyik mesterlövész riasztotta is a kollégáit az illető jelenlétéről.

Crooks körülbelül egy órával később felállt az asztaltól, és bement abba a raktárépületbe, ahol mesterlövészek is tartózkodtak. Ekkor készült róla egy fénykép, és a rendőrök egy közös csoportbeszélgetésben megosztották a következő üzenetet: „Egy gyerek nézegeti az épületet, amiben vagyunk. Láttam, hogy távolságmérővel vizsgálja a színpadot. Tudjatok róla. Ha értesíteni akarjátok a Secret Servicet, hogy ránézzenek. Én elvesztettem.”

A merényletkísérletet követően a Secret Service-t heves bírálatok érték, és az igazgató, Kimberly Cheatle lemondott a történtek után. A New York Times és az ABC News által megszerzett üzenetek a hatóságok szerint a merényletet megelőző biztonsági mulasztások listáját gyarapítják.

A kommunikáció hiányáról is beszámoltak, hiszen a helyi SWAT-csapat tagjai elmondták, hogy nem volt kapcsolatuk a titkosszolgálattal, és a személyes eligazítás is elmaradt. A merénylet során egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek, köztük a volt elnök, Donald Trump, akit a fülénél lőttek meg.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kongresszusi meghallgatásán beszámolt arról, hogy Crooks néhány órával Trump beszéde előtt egy drónt reptetett a szónoki emelvény közelében, és az interneten a John F. Kennedy elleni gyilkosság után kutakodott. A hatóságok több vizsgálatot is indítottak annak kiderítésére, hogy mi romlott el a kampányesemény területének biztosítása során.

Donald Trump beleegyezett abba, hogy az FBI kihallgassa őt a merényletről. Az FBI nem adta meg a kihallgatás időpontját, de azt mondták, hogy egy megszokott áldozati kihallgatás lesz, amelyet bármely más bűncselekmény áldozatával meg szoktak csinálni. Crooks előkészületei során hat robbanószerkezethez szükséges alkatrészt is beszerzett, ezzel pedig már szülei gyanúját is felkeltette.