A Bükk-fennsík történelmi hidegrekordja

A Bükk-fennsíkon hétfő reggelre drasztikusan lehűlt az idő, a Mohos-töbör területén -3,7°C-ot mértek, ami a 2024-es nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét jelenti.

A vasárnapi meleg napot, mely során a hőmérséklet elérte a 30,1°C-ot, egy gyorsan mozgó hidegfront követte, ami a hőmérséklet hirtelen esését okozta. A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete szerint a kedvező sugárzási viszonyok miatt zuhant le a hőmérséklet a front elvonulása után. A hőmérséklet csökkenése lassan történt, de végül hétfő hajnalra elérte a nyári rekordot jelentő -3,7°C-ot.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete arról számolt be, hogy a Bükk-fennsíkon a nyár során ez volt a legnagyobb hideg, ami a vasárnapi 30 fok feletti hőmérséklet után következett be. A hidegfront érkezése és a kedvező kisugárzási körülmények kombinációja okozta a hőmérséklet drasztikus, több mint 30 fokos esését mindössze 12 óra leforgása alatt.

A következő napokban azonban ismét melegedés várható, szerdán a hőmérsékletek 29-34°C között alakulnak, míg csütörtökön 31-37°C-ig emelkedhetnek. Júliusban a melegrekordok megdőlésével a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is veszélybe került.

Az Intézet hozzátette, hogy a hőmérsékleti görbe a hőmérsékleti inverzió kései kiépüléséről tanúskodik, és az idén nyáron az első 24 órán belüli időszakot regisztrálta a Mohos-töbör mérőállomás, amikor hőség nap és fagyos nap egyszerre lett rögzítve a töbrön belül.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras