Kedvezőbb feltételekkel igényelhető a kamatmentes hitel a kkv-k számára

Az NGM bejelentése szerint a kormány módosította a GINOP Plusz-1.4.3-24 KKV Technológia Plusz hitelprogram részleteit, így a mikro-, kis- és középvállalkozások szélesebb köre férhet hozzá a 0%-os fix kamatozású finanszírozáshoz.

A változtatások eredményeként a program célja továbbra is a hazai kkv-k termelékenységének és hozzáadott értékének növelése, valamint a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képesség megteremtése és bővítése marad, energiahatékonysági beruházások támogatásával együtt. A módosításoknak köszönhetően a pályázó kkv-k ügyletenként már 5 millió forint hitelösszeget is igényelhetnek, és a kötelező foglalkoztatotti létszám egy főre csökkent. Ezen felül a meglévő ingatlanok átalakításának, bővítésének, felújításának költségei 50 százalékig, míg a beruházásokhoz szükséges készletbeszerzés költségei 30 százalékig elszámolhatóvá váltak. A hitelprogram mostantól az építőipari vállalkozások számára is elérhetővé válik.

Azok a kölcsönigénylők, akik már beadott kérelemmel rendelkeznek, de még nem született hiteldöntés, lehetőséget kapnak arra, hogy visszavonják kölcsönkérelmüket és a módosított termékparaméterek mellett újra benyújtsák azt. A kölcsönkérelmek folyamatosan benyújthatóak az országszerte megtalálható MFB Pont Plusz hálózaton keresztül.

A módosítások hatályba lépésének dátuma 2024. július 29. A programmal kapcsolatos további információk és a módosított felhívás az MFB és a kormány honlapján érhetők el az érdeklődők számára. A Nemzetgazdasági Minisztérium a visszajelzésekre hallgatva könnyítette a feltételeket, valamint bővítette a jogosult vállalkozások körét.