A párizsi olimpia megnyitójának vallási meggyalázása

Bábel Balázs kalocsai érsek élesen bírálta a párizsi olimpia megnyitóját, mondván, hogy az eucharisztia szörnyű meggyalázása történt az eseményen. Azbej Tristan államtitkár is hasonlóan vádolta meg a szervezőket, mondván, hogy a szabadság, sokféleség és kreativitás nem egyeztethető össze mások hitének tiszteletlen megcsúfolásával.

A megnyitón bemutatott jelenetek között volt egy, amely Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményére utalt, ami miatt a szervezők később bocsánatot kértek a katolikusoktól. Schiffer András és Bencsik András is reagáltak az eseményre; Schiffer szerint a festményt félreértették, míg Bencsik lázadásra szólította fel Franciaországot. Az olimpia szervezői szerint nem volt szándékuk senkit sem megsérteni vallási szempontból, és a megnyitóról készült videót törölték a hivatalos Facebook-oldalról.

Az olimpia hivatalos weboldala szerint a cél az volt, hogy értelmezzék a görög isten, Dionüszosz alakját, kiemelve az emberek közötti erőszak abszurditását. Az eseményen bemutatott egyik görög mitológiai jelenet is néhányak szerint sértő volt. A szervezők "félszívű" módon bocsánatot kértek, de nem kifejezetten a célba vett keresztényeknek. A pontosan utánzott festményt nem nevezték meg, de lehet, hogy "Az istenek lakomája" volt az.

Az érsek úgy véli, hogy hasonló módon nem szabadna bánni más vallások szent dolgaival sem, és kritizálta, hogy a megnyitón gúnyolódás történt az eucharisztián és a vallásos szimbólumokon.