A párizsi olimpia megnyitója és a nemek közötti egyenlőség

A 2024-es párizsi olimpia megnyitójának egy jelenete, amelyet néhányan az Utolsó vacsora paródiájának vélték, felháborodást váltott ki keresztény csoportok és konzervatív politikusok körében, de a szervezők szerint a jelenet az emberek közötti erőszak abszurditására hívta fel a figyelmet. Kiss Judit Ágnes költő szerint a keresztényeknek nincs idejük megsértődni, mert fontosabb feladataik vannak, mint az etetés és a gyengék felemelése.

A József Attila-díjas költő, Kiss Judit Ágnes a Facebookon osztotta meg véleményét az olimpia megnyitójával kapcsolatos felháborodásról, kifejtve, hogy nem érti, miért érzik megsértődve magukat a keresztények, hiszen Jézusról sem írják, hogy megsértődött volna, és Isten ennél nagyobb. Kiss szerint a vallások és felekezetek megsértése nem érdekes, és hozzátette, hogy Jézus, ha ma élne, felborogatná az egyházak asztalait.

A megnyitóünnepség kapcsán a szervezők bocsánatot kértek, hangsúlyozva, hogy nem volt szándékukban tiszteletlenséget mutatni, és a megnyitó a közösségek közötti toleranciát próbálta ünnepelni.

Az olimpiai játékokon az Olympic Broadcasting Services (OBS) vezérigazgatója, Yiannis Exarchos arra szólította fel a kamerakezelőket, hogy a férfi és női sportolókat egyenlő módon filmezzék, és a tudósításokban ne erősítsék a sztereotípiákat és a szexizmust. A párizsi olimpia az első a modern játékok 128 éves történetében, amely elérte a nemek közötti egyenlőséget a sportolók között, és a női sport több főműsoridőben közvetített helyet kapott.

A női sport fellendítése érdekében a szervezők menetrendmódosításokat eszközöltek, például a csapatsportágakban először a női, majd a férfi döntőket rendezik meg. Marie Sallois, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemek közötti egyenlőségért felelős igazgatója szerint a párizsi játékok a világ legnagyobb platformját jelentik a nemek közötti határok eltörlésére a sportban. Az utolsó párizsi olimpiát száz évvel ezelőtt rendezték, amikor a versenyzők mindössze négy százaléka volt nő.

A sportesemények közötti egyenlőség mellett azonban a szervezőknek más kihívásokkal is szembe kell nézniük. A férfi triatlonosok versenye kedd reggel kezdődik, de a Szajna folyó vízminősége miatt sem vasárnap, sem hétfőn nem edzhettek a sportolók a folyóban, mivel túl nagy mennyiségben voltak jelen benne szennyező anyagok. A következő mintavételt kedd hajnalban tartják, és csak akkor dől el, hogy a triatlonosok úszhatnak-e a Szajnában, vagy esetlegesen a triatlonból duatlont kell rendezni.