Vörös por veszélyezteti Neszmély környékét

A Komárom-Esztergom vármegyei Neszmély környékét időnként szeles időben egy mérgező, vörös színű por lepi be, amely egy kiszáradt vörösiszap-tározóból származik. A por veszélyes anyagokat, többek között arzént, nikkelt és krómot tartalmaz, amelyek a környék talajvizébe is beszivárogtak.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a tározó befedését már 10 éve elrendelték, de az akkori tulajdonos nem hajtotta végre a munkálatokat. A területet 2020-ban egy osztrák cég szerezte meg, akik zöldenergia-projektet terveznek, de a munkálatok még nem kezdődtek el. Az osztrák vállalat szerint a terület Natura 2000-es besorolása akadályozza a munkagépek bejutását, és arra várnak, hogy megszüntessék ezt a besorolást és megkapják a szükséges engedélyeket. A kormányhivatal azonban azt állítja, hogy a tulajdonos még nem kérvényezte a területrendezést.

A Green Industry Kft. ügyvezetője, Dominik Holzner szerint szeretnék a területet mielőbb újjáépíteni, és egy zöldenergia projektet létesíteni a sérült területen. Az elmúlt 3 és fél évben azonban nem kapták meg a rekultiváláshoz szükséges engedélyeket. A helyi polgármester, Javovics István szerint a veszélyes tározót mielőbb meg kellene szüntetni, mivel a por valahol mindig lecsapódik, bár a környező települések polgármestereitől eddig panasz nem érkezett.

A Greenpeace többször is mérte a veszélyes anyagok szintjét a tározó környékén. A Dunában nem találtak szennyezést, de a porban és a talajvizekben több toxikus fém, például rákkeltő arzén, nikkel és króm is jelen van a határértékek fölött. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal szerint támogatják a területrendezést, de a tulajdonos eddig nem kérelmezte azt. A porfelhőt három kilométeres körzetben látták a lakosok, ami tovább növeli az aggodalmakat a környezeti hatásokkal kapcsolatban.