Egyetemi felvételi pontszámok váratlan csökkenése

Több felvételiző aggódva várja a ma esti egyetemi ponthatárhirdetést, miután a felvi.hu-n tapasztalt pontszámcsökkenés miatt zavar támadt a felvételi pontszámításban. Az idei évtől gyökeresen megváltozott a pontszámítás módja a felsőoktatási intézményekbe, ami az új pontszámítási rendszer bevezetése és az egyetemek nagyobb szabadsága miatt okozhatja a problémát.

Egy olvasónk kedden este észlelte, hogy a Felvi rendszerében hirtelen 28 ponttal kevesebb felvételi pontot mutatott, miután a középiskolai év végi eredményeiért járó 78 pontja nullázódott. A rendszer azonban automatikusan a legkedvezőbb pontszámítási módot választotta, így az összpontszám csak 28 ponttal csökkent.

Az érintett olvasó az Oktatási Hivatalnak (OH) írt a problémáról, ahol először rendszerhibáról tájékoztatták, majd másnap azt közölték, hogy a felvételi rendszer lezárult, és a Felviben található pontok lesznek az érvényesek. Az OH-tól további tájékoztatást nem kapott, így bizonytalanságban várja az esti ponthatárhirdetést.

Az Eduline közösségi oldalán indított szavazás szerint a felvételizők közel 30 százaléka úgy véli, hogy elszámolták a pontjaikat. A szavazás adatai alapján 164 emberből 49-en (29 százalék) mondják ezt, míg 115-en (71 százalék) gondolják, hogy helyesen számolták ki a pontjaikat.

A pontszámítási problémák már a múlt héten kezdődtek, az OH hétfőn közölte, hogy a jelentkezések feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart, és addig a pontszámok nem tekinthetők véglegesnek. Az elszámolt pontokkal kapcsolatosan több olvasói levél is érkezett az oktatási portálhoz, amelyek gyakran a nem megfelelő érettségi eredmények figyelembevételével kapcsolatos problémákról számoltak be.

A 444-nek nyilatkozó egyetemi forrás szerint az OH által hibásan rögzített adatok miatt jelentős jogorvoslati hullám várható. Az OH-nak feltett kérdéseinkre, többek között a pontszámítási hibák okaira és az új rendszer késedelmére vonatkozóan, még választ várnak, és amint érkezik válasz, frissítjük a cikket.

Idén 200-200 pontot érhetnek a diákok a tanulmányi eredményük, valamint az érettségijük után, és 100 többletpontot szerezhetnek. Az azonban már egyetemenként változik, hogy az adott szakon az intézmény mire, hogyan és mennyi többletpontot ad. Szintén a szakot indító egyetem dönt arról is, hogy a tanulmányi eredmények tekintetében melyik az ötödik tárgy, amelynek az eredményeit beszámolja a pontszámok közé.

Fontos változás, hogy a középszintű érettségin elért eredményt harmadolják a számításkor, az emelt szintű érettségit azonban nem. Vagyis egy 87 százalékos középszintű vizsga csak 58 pontot ér, míg egy 70 százalékos emelt szintű vizsga 70 pontot.