Újabb botrány a karateedző körül

A Magyar Karate Szövetség kivizsgálja a hétéves kisfiút felrúgó karateedző volt tanítványainak panaszait. Egy hatéves kisfiút tavaly tavasszal úgy bordán rúgott meg az edző, hogy a gyermek bepisilt az edzés közben.

A Magyar Karate Szövetség elnöke, Tahon Róbert szerint a gyerekek legkésőbb szeptembertől újra sportolhatnak, vagy egy új, vagy egy már meglévő egyesületnél. A szövetség jelenleg találkozókat szervez, amelyek a karate újjászervezését segítik, és több szülőt is meglátogatnak Jászberényben, bár ezek a találkozók nem nyilvánosak. Az edző korábbi viselkedése és módszerei miatt egyre többen panaszkodnak. Egy anya az RTL Híradónak elmondta, hogy mi történt hatéves kisfiával tavaly tavasszal. „Azt kérdezte tőlem a kisfiam, hogy kimosom-e a nadrágját, mert hogy pisis. Kérdeztem, hogy mitől lett pisis, mire azt felelte, hogy Tibi bácsi úgy bordán rúgta, hogy bepisilt ott az edzés közben” – idézte fel a szülő a történteket.

A Yakuzák Sportegyesület jászberényi székhelyét vezette az a karate edző, aki a szolnoki kalandparkban felrúgta a hétéves kisfiút. A nagy port kavart felvételt egy hete hozták nyilvánosságra, és a férfit azóta örökre eltiltotta a karateszövetség, valamint a Yakuzák SE-t is kizárták tagjai közül. Az edző múlt héten még Spanyolországban beszélt az eddig odajáró sportolók sorsáról. „Ezek a gyerekek jelen pillanatban légüres térben vannak. Az egyesületből én kiléptem, minden jel szerint átformáljuk az egészet, újra be fogják adni az igényt, a kérelmet, hogy csatlakozzunk a szövetséghez” – nyilatkozta.

A Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft. által közzétett videón látható, hogy a férfi úgy felrúgta a hétéves kisfiút, hogy a gyerek a levegőben megpördülve a fejére esett, majd a földön fekve maradt. A bántalmazás előzménye az volt, hogy a gyerek nem akart felmászni a kalandpark mászórészére. A Szolnoki Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást a férfi ellen.

Egy másik szülő azzal vádolja a karateedzőt, hogy egy alkalommal úgy megrúgta hat éves gyerekét, hogy az bepisilt. „Kérdeztem, hogy mitől lett pisis. Mondta, hogy azért, mert Tibi bácsi úgy bokán rúgta, hogy bepisilt ott, edzés közben” – mondta az RTL Híradónak névvel és arccal nyilatkozó anyuka.

A karateszövetség ígérete szerint minden ügyet kivizsgálnak és ha szükséges, további lépéseket is tesznek. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz, és a szolnoki eset miatt a Magyar Karate Szövetség örökre eltiltotta az oktatástól az edzőt, megfosztották a fekete öv viselésétől és a karate mester cím használatától is. A jászberényi önkormányzat rendkívüli ülést hívott össze múlt héten, hogy visszavonják az edző korábbi kitüntetését.

Az Indexnek nyilatkozó Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus szerint az ilyen esetek nemcsak a közvetlenül érintett gyermeket, hanem az összes többi gyermeket is mélyen érinthetik lelkileg. A szakértő hangsúlyozta, hogy a közösségnek, a közös átbeszélésnek nagy segítő ereje lehet, és a szülőknek össze kellene fogniuk, hogy együtt átbeszéljék a gyermekeikkel a történteket. A férfi már felvette a kapcsolatot a kisfiú édesanyjával, és hajlik rá, hogy találkozhat a gyermekével, hogy bocsánatot kérjen, de a többi gyermekkel szembeni bocsánatkérésről eddig nem esett szó.

Ha Ön vagy ismerőse erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.