Spotify új előfizetői csomagja, a Chrome frissítése és a szúnyogok elleni új módszer

A Spotify bejelentette, hogy hamarosan piacra dob egy új, eddigieknél drágább előfizetői csomagot, míg a Google Chrome böngészője egy új funkcióval könnyítheti meg a felhasználók életét, amely csökkentheti a számítógép processzorának terhelését. Emellett egy különös módszer is felbukkant a veszélyes vérszívó szúnyogok visszaszorítására.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója a cég negyedéves pénzügyi jelentésében megerősítette, hogy a korábban pletykált új előfizetői csomag, amelyet Super premiumként emlegetnek, valóban érkezik a platformra. A Spotify vezérigazgatója szerint a terv még a kezdeti szakaszban van, így a csomag pontos bevezetési ideje és regionális elérhetősége egyelőre ismeretlen. Az új csomag ára 17 vagy 18 dollár körül lesz, ami körülbelül 6000 vagy 6500 forintnak felel meg, és magasabb hangminőséget, valamint több beállítási lehetőséget kínál majd a jelenlegi Premium csomaghoz képest.

Magyarországon a legdrágább jelenleg elérhető Spotify előfizetés a Családi Premium, amely havonta 3290 forintba kerül. A Spotify előfizetőinek száma globálisan 246 millióra nőtt, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és a részvények értéke ennek hatására 14 százalékkal emelkedett. A havonta legalább egyszer aktív felhasználók száma is 14 százalékkal nőtt, így már 626 millióan használják a szolgáltatást.

A Google Chrome böngészőjében egy új funkció tesztelése zajlik, amely a "Performance Issue Alert" néven fut, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen kattintással csökkentsék a háttérben futó, a processzort jelentősen terhelő lapok aktivitását. A Chrome Canary változatában már tesztelik az újdonságot, amely a Windows Report szerint jól működik, és segíthet a számítógép terhelésének csökkentésében. A funkció bevezetésének időpontja a közhasználatú Chrome-ban még nem ismert.

Egy újfajta genetikai módszer is felkerült a tudományos közösség látókörébe, amely segíthet a szúnyogpopulációk megfékezésében. Az amerikai Virginia Tech kutatóegyetem szakemberei által végzett kutatás során kiderült, hogy egymással genetikailag összeférhetetlen szúnyogfajok keresztezése olyan leszármazottakat eredményezhet, melyek nem képesek szaporodni. A hibrid utódok egy része olyan jegyeket mutatott, hogy többé nem tudott szaporodni, és bár genetikai értelemben hímek voltak, nőstény géneket is hordoztak. A kutatók reményei szerint ez a módszer lehetővé teheti kizárólag hímekből álló szúnyogpopulációk létrehozását, amivel visszaszoríthatók a betegségeket terjesztő nőstény szúnyogok. Ez az új megközelítés az ökológiailag káros rovarirtó szerek alternatívája lehet, és ígéretes módszer a szúnyogok által terjesztett betegségek elleni harcban.

: HVG Tech rovatának Facebook-oldala : HVG Tech rovatának Facebook-oldala : HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.