A felvételi ponthatárok kihirdetése és a pontszámítás nehézségei

Szerdán este 8-kor hirdetik ki a felvételi ponthatárokat az egyetemek szeptemberben induló szakjaira, amelyek meghatározzák, hogy a jelentkezők közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat az általuk választott képzésen.

A felvételi pontszámítás rendszere idén is változatlan marad, a jelentkezők maximum 500 pontot gyűjthetnek össze, amelyeket a tanulmányi és érettségi eredmények, valamint a többletpontok alkotnak. Azonban az idei évben a pontszámítás kicsit bonyolultabbá vált, többek között azért, mert az egyetemek nagyobb szabadságot kaptak a pluszpontok meghatározásában. A Felvi.hu oldalon közzéteszik a ponthatárokat, és sms-ben is értesítik a felvételizőket az eredményükről. Mindenkit csak egy helyre vehetnek fel, az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Idén közel 121 ezer jelentkező volt, ami közel 5500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés oka többek között a forráskivonás, a férőhelyek korlátozása, a központi ponthatárok emelése, és az egyetemi szakok megszüntetése vagy összevonása lehetett. A kormány több ponton lazított a bekerülés feltételein, például eltörölték a minimumponthatárokat, a felvételihez szükséges kötelező emelt szintű érettségit, valamint a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsgát.

A legnépszerűbb szakok között megtalálható a gazdálkodási és menedzsment, pszichológia, jogász, ápolás és betegellátás, valamint a mérnökinformatikus képzések. A pedagógusképzésbe idén 17 833-an nyújtották be jelentkezésüket. A legkevésbé népszerű helyek közé tartozik többek között a Debreceni Egyetem szolnoki kampuszának turizmus-vendéglátás szaka, és a Nyíregyházi Egyetem angol nyelvű gazdálkodás-menedzsment képzése.

A pontszámítás során azonban több felvételizőnek is problémái adódtak, mivel a rendszer hibásan számolta a pontjaikat. A Telexhez több olyan levél is érkezett, hogy a diákok az előre kalkuláltakhoz képest jelentősen kevesebb pontot kaptak. Az Eduline szerint még mindig vannak olyan felvételizők, akiknek nem véglegesek az eredményei, és a hibásan számított pontok miatt izgulhatnak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a jelentkezések feldolgozása a ponthatárok kihirdetésének napjáig tart, addig a pontszámok nem tekinthetők véglegesnek. Többen arra panaszkodtak, hogy nem a legjobb emelt szintű érettségijét vették figyelembe a pontszámításnál, ami komoly hátrányt okozhat nekik. Az Oktatási Hivatalhoz érkezett kérdésekre egyelőre nem érkezett válasz.

A felvételi ponthatárokat az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszáma, az általuk megjelölt jelentkezési sorrend és az adott szakra vonatkozó felvehető szakos kapacitásszám figyelembevételével állapítják meg. Magas lehet a ponthatár ott, ahol sok magas pontszámú jelentkező akar bejutni, de ott is, ahol kevés hely van és kevesen jelentkeznek magas pontszámmal.