Klímaaktivisták akadályozták a légi forgalmat a Köln-Bonni Nemzetközi Repülőtéren

Klímaaktivisták megbénították a Köln-Bonni Nemzetközi Repülőtér működését, miután magukat a kifutópályához rögzítették, ami ideiglenesen felfüggesztette a repülőtér működését. Az incidens során öt aktivista ragasztotta magát az aszfalthoz, ami miatt az összes járatot leállították, néhány érkező járatot átirányítottak, míg az indulók késéssel indultak vagy törölték őket.

Az aktivisták a kerítésen vágva jutottak be a kifutópályára. A Letzte Generation nevű csoport tagjai, akik a tiltakozást szervezték, globális megállapodást követelnek a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetésére hat éven belül. A csoport része egy nemzetközi kampánynak, amely több mint 10 ország repülőterein zajlik egyidejűleg.

A tüntetők ellen vádemelés várható, többek között gyülekezési törvények megsértése, légi forgalom veszélyeztetése és jogosulatlan behatolás miatt. Hasonló tiltakozásokat terveznek Észak-Amerika repülőterein is, mint a nemzetközi kampány részeként.

A Last Generation szervezet az X közösségi médiaplatformon arról számolt be, hogy aktivistái átvágtak egy kerítést, és a kifutópályák közelében ragasztották magukat az aszfalthoz. „Megpróbáljuk kiszabadítani őket, de ez eltarthat egy ideig” – adta hírül az MTI a német rendőrség szóvivőjének közleménye alapján.

A klímaaktivista csoport korábbi akcióira is sor került, például tavaly májusban Münchenben, ahol nyolc embert tartóztattak le, valamint Genfben, ahol a Greenpeace felhívására mintegy száz klímaaktivista elfoglalta az európai üzletirepülőgép-kiállítás és iparági konferencia számára fenntartott egyik futópályát, a magánrepülőgépek betiltását követelve.