Kamala Harris kampányindítása Wisconsinban

Kamala Harris első kampánygyűlését Wisconsin államban tartotta, ahol élesen bírálta Donald Trumpot, és a híveit csalókhoz, valamint szexuális ragadozókhoz hasonlította. Joe Biden visszalépése után Harris vált a demokraták lehetséges elnökjelöltjévé, és Biden is támogatja őt ebben a szerepben. A kampánygyűlésen Harris kiemelte, hogy nem szeretnének visszatérni a Trump által okozott káoszhoz, és Amerika nem fog visszatérni ahhoz a káoszhoz, ami Donald Trump elnökségének éveit jellemezte.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Harris támogatottsága jelentősen megnőtt, és csupán két százalékponttal marad el Donald Trump mögött. Az Emerson College közvélemény-kutatója szerint azonban Harris népszerűsége rövid életű lehet a választók megosztottsága miatt. Ezzel szemben az Ipsos és Reuters felmérése szerint Harris két százalékpontos előnyre tett szert Trump előtt.

Milwaukee-ban indította el kampányát, ahol jelentős támogatást és adományokat gyűjtött, gyorsan elérve a 100 millió dolláros támogatási összeget. Trump a kampánygyűlés után hazugnak nevezte Harrist és szeptemberi vitára hívta. Azonban Trump később elkötelezte magát amellett, hogy többször is vitába száll Harris-szel, és hajlandó lenne akkor is szembeszállni vele, ha az ABC News rendezné az eseményt, amelyet korábban "viccnek" nevezett. Harris számára a legnagyobb kihívás az lesz, hogy meggyőzze a Wisconsin-i szavazókat, és kérdéses, hogy fenntarthatja-e a lendületét.

Harris a kampánygyűlésen felidézte, hogy még ügyészként felvette a harcot a szexuális ragadozókkal és a csalókkal szemben, és kijelentette: „Volt már dolgom nőket bántalmazó ragadozókkal, a vásárlóikat átverő csalókkal, olyanokkal, akik a saját hasznuk érdekében szegtek törvényt. Higgyék hát el, amikor mondom, hogy jól ismerem a Donald Trump-féle embereket”. Programjának főbb pontjait is felsorolta, többek között a megfizethető egészségügyi ellátást, gyermekgondozást, fizetett gyermekgondozási szabadságot, nyugdíjellátást, a választójog biztosítását minden amerikainak, a fegyvertartás szigorítását, illetve a gépkarabélyok betiltását és az abortuszhoz való jog visszaállítását.

Kamala Harris elnökjelölti indulását a Republikánus Párt vezetése puccskísérletként jellemezte, ugyanakkor nem igazán világos, hogy ezt mire alapozzák. J. D. Vance, Trump alelnökjelöltje szerint törvénytelen Joe Biden visszalépése a kampánytól, ugyanakkor Biden hivatalosan nem volt a demokraták elnökjelöltje, csak a delegáltak többségének támogatását bírta. Ahogyan jelenleg még Harris sem elnökjelölt, csak a Demokrata Párt augusztusi, Chicagóban megrendezendő nagygyűlésén válik hivatalossá a jelölése.

Harris energikus fellépése és a tömeg állandó ovációja szembetűnő ellentétben állt Biden korábbi, visszafogottabb rendezvényeivel. Az alelnök emlékeztetett a kaliforniai ügyészi múltjára, amelyet szembeállított Trump bírósági ügyeivel és elítélésével. "A Fehér Házba vezető út Wisconsinon keresztül vezet" - mondta Harris, utalva arra, hogy a billegő államot Donald Trump 2016-ban megnyerte, de Joe Biden 2020-ban visszahódította tőle más középnyugati államokkal egyetemben.

Donald Trump volt elnök szövetségesei felvetették annak a lehetőségét, hogy jogi úton próbálják megtorpedózni Kamala Harris elnökjelöltségét, miután Joe Biden demokrata elnök visszalépett a versenytől. A Reuters szerint Trumpék a Szövetségi Választási Bizottságnál is panaszt nyújtottak be a helycsere miatt. A választási jogi szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy sikerrel járnának a republikánusok azon erőfeszítései, hogy ellehetetlenítsék Biden visszalépését és megakadályozzák Harris elnökjelöltségét.

A Trump-kampány kedden panaszt nyújtott be a Szövetségi Választási Bizottságnál (FEC), azt állítva, hogy Kamala Harris nem veheti át jogszerűen a Biden újraválasztási kampánya által gyűjtött pénzeszközöket. A Trump-kampány azzal érvelt, hogy Harris "arcátlan pénzszerzésre" vállalkozott, amikor átruházták a nevére a június végén nagyjából 95 millió dollárra rúgó számlát, és az amerikai történelem legnagyobb kampányfinanszírozási jogsértésével vádolták az alelnököt. Szakértők szerint a demokraták lépését valószínűleg nehéz lesz kikezdeni jogilag, mivel Harris neve alelnökjelöltként már szerepelt a számlán.

(CNN, Guardian, CBS News, Reuters, Politico, Axios)