90 éves korában elhunyt John Mayall, a brit blues „atyja”

Meghalt John Mayall, a legendás Bluesbreakers alapítója, akit gyakran emlegetnek a brit blues „atyjaként”. 90 éves korában távozott az élők sorából kaliforniai otthonában 2024. július 22-én.

John Mayall 1933-ban született Macclesfieldben, és apja jazzgitáros volt. Zenei tehetségét korán felismerték, de mégis a Manchester Junior School of Art képzőművészeti iskolájában tanult. Főiskolásként alapította meg első zenekarát, a Powerhouse Fourt, és kislemezeket készített, valamint klubokban lépett fel. Az igazi áttörést az 1963-ban megalakított Bluesbreakers együttes hozta meg számára, amikor 1966-ban Eric Clapton csatlakozott hozzájuk. A Mayall/Clapton/McVie/Flint felállású zenekar minden idők egyik legjobb brit blues formációjaként vonult be a történelembe, és 1968-ig működött együtt.

A hetvenes években Mayall, aki gitárosként, billentyűsként és szájharmonikásként is tevékenykedett, visszavonult a zenei élettől. Majd 1982-ben újjászervezte a Bluesbreakers együttest, és 1984-ben állandó zenekart hozott létre, amely világszerte turnézott, többek között Magyarországon is többször fellépett, először 1985-ben a Kisstadionban.

Mayall egészségügyi gondokkal küzdött, amelyek „arra kényszerítették a világ legnagyobb utcai harcosát, hogy befejezze hatalmas pályafutását” - fogalmazott a közlemény.

Mayall soha nem vált olyan híressé, mint egykori zenekarának más tagjai, de még 80 éves kora után is aktívan zenélt. Az elismerés hiánya bosszantotta, és ezt nyilvánosan is kifejezte. "Soha nem volt slágerlemezem, soha nem nyertem Grammy-díjat és a Rolling Stone sem írt rólam cikket" – mondta egy interjúban. 2013-ban pedig azt nyilatkozta, hogy "még mindig underground előadó vagyok".

John Mayallt kétszer jelölték Grammy-díjra, és 2005-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát (Officer of the Order of the British Empire). 2024-ben bekerült a Rock & Roll Hall of Fame tagjai közé, az 1966-os "Blues Breakers With Eric Clapton" című albumát pedig a legjobb brit blues albumok között tartják számon. Mayall kétszer nősült, hat gyermeke és hat unokája született.