Deutsche Bank veszteséges, és egy iráni kötődésű szervezet betiltása Németországban

Négy év után először veszteséget jelentett a Deutsche Bank, míg Németországban betiltottak egy gyanús, iráni kötődésű vallási szervezetet.

A Deutsche Bank a második negyedévben 1,3 milliárd eurós céltartalékot képezett a Postbank felvásárlásával kapcsolatos elhúzódó befektetői per miatt, ami a négy év óta tartó nyereséges negyedévek sorozatának megszakadásához vezetett. A bank nettó vesztesége 143 millió euró volt, ami jobb az elemzők által várt 280 millió eurós veszteségnél. Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója szerint a bank továbbra is "jó úton halad a 2025-ös céljaink és a részvényesek felé tett kifizetési kötelezettségvállalásaink teljesítése felé". A veszteség oka egy peres folyamat, amely szerint a bank túl keveset fizetett a Postbank felvásárlásáért. A Deutsche Bank részvényárfolyama közel 1%-os esést mutatott a frankfurti tőzsdén a nyitás előtti kereskedésben.

Németországban a Hamburgi Iszlám Központot (IZH) és annak németországi fiókszervezeteit bezárták, miután kiderült, hogy radikális iszlamista célokat szolgálnak. A belügyminisztérium szerint a szervezet Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khámenei képviselőjeként tevékenykedett, és iszlamista forradalmat akart előidézni Németországban. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter szerint az iszlamista ideológia ellentétes az emberi méltósággal, a nők jogival, az igazságszolgáltatással és a demokratikus kormányzattal. A tilalom nem érinti a síita vallás békés gyakorlását. A hamburgi székhelyű szervezet többek között Németország egyik legrégebbi síita mecsetjét, az Imám Ali mecsetet is üzemeltette, amelyet a hatóságok bezártak. A betiltás alapját tavaly novemberben végrehajtott házkutatások során gyűjtött bizonyítékok képezték.

A belügyminisztérium szerdán közölte, hogy a síita Hamburgi Iszlám Központot és annak leányszervezeteit törvényt sértő tevékenység miatt betiltották, mivel radikális iszlamista célokat követett. A szervezet 53 helyiségében tartottak házkutatást szerdán kora reggel nyolc német tartomány hatóságai, bírósági végzés alapján. A Hamburgi Iszlám Központot 1953-ban alapították, és Iránból kivándoroltak pénzelték, különösen az 1979-es iráni iszlám forradalom után szorosra fűzte a kapcsolatokat a perzsa állammal. A mecset imámja, Mohammad Hadi Mofatteh, a német hírszerzés szerint az iráni Forradalmi Gárdában szolgált az 1990-es évek elején, és rendszeresen ingázott Hamburg és Teherán között. Az IZH agresszív antiszemitizmust és Izrael-ellenességet propagál, és az iráni rezsim által képviselt totalitárius iszlamizmus ideológiáját terjeszti.