Rendőri túlkapás Springfieldben: halálos lövések egy fekete nő ellen

Az Egyesült Államokban ismét rendőri túlkapás áldozata lett egy fekete nő, akit saját otthonában lőttek le, miután ő maga hívta ki a rendőrséget. Az eset súlyos politikai következményekkel járhat, és Joe Biden amerikai elnök is nyilatkozatot adott ki az ügy kapcsán.

A tragédia 2021. július 6-án történt, amikor a 36 éves Sonya Massey hajnalban rendőri segítséget kért, mert attól tartott, hogy betörők hatoltak be otthonába Springfieldben, Illinois államban. A rendőrök kiérkezése után a helyzet hamarosan tragédiába torkollott. A rendőrségi testkamerás felvételek tanúsága szerint a nő együttműködő volt, és éppen az igazolványait rendezgette, amikor az egyik rendőr, Sean Grayson felszólította, hogy vegye le a tűzhelyről a forró vizet tartalmazó edényt.

A helyzet váratlanul eszkalálódott, amikor Massey a rendőrök kérdésére, hogy hova mennek, viccesen azt válaszolta: „Messze a forró víztől? Megdorgállak Jézus nevében”. Grayson erre előrántotta a fegyverét és azzal fenyegette a nőt, hogy arcon fogja lőni. Az édesanya ezután felrakta a kezét és azt mondta: Sajnálom. Grayson erre közelebb ment, közölte a fekete nővel, hogy tegye le a fazekat, majd tüzet nyitott, és a nő bocsánatkérése ellenére háromszor rá is lőtt. A lövések következtében Massey a kórházban életét vesztette.

A rendőrség hétfő este hozta nyilvánosságra a felvételeket, amelyek szerint Grayson csak a lövések után kapcsolta be a kameráját, de társa kamerája végig működött. Az eset kapcsán Joe Biden elnök közleményt adott ki, amelyben kiemelte, hogy az amerikaiaknak segítséget kell tudniuk kérni anélkül, hogy életüket kellene féltetniük, és hogy a fekete amerikaiaknak túl gyakran kell szembenézniük a biztonságuk miatti félelmekkel.

Biden a közlemény végén arra szólított fel, hogy a Kongresszus fogadja el a George Floyd Igazságügyi Rendőrségi Törvényt, amely a rendőri erőszakkal és hatósági rasszizmussal szembeni fellépést célozza meg, de amely a republikánus ellenállás miatt eddig nem került elfogadásra.

Sean Graysont az eset után előzetes letartóztatásba helyezték, és szándékos emberöléssel gyanúsították meg. A Sangamon megyei államügyészség szerint nem volt indokolt az erőszak alkalmazása Masseyvel szemben. Derek Chauvin, a George Floyd haláláért felelős rendőr 2021-ben 22 és fél év börtönbüntetésre ítélték, és az eset óta a Black Lives Matter mozgalom ismét fokozott figyelmet kapott az Egyesült Államokban. A seriffhelyettes nem segített a nőnek, és arra utasította a másik járőrt is, hogy ne csináljon semmit, amíg a mentősök megérkeznek.