Donald Trump gazdaságpolitikája és Joe Biden visszalépése

Donald Trump gazdaságpolitikája nem lesz olyan pusztító, mint azt a legtöbben gondolják, és Joe Biden televíziós nyilatkozatban magyarázza el, miért lépett vissza.

A piacokon megjelent a „Trump-kereskedelem” néven ismert előrejelzés, amely szerint Donald Trump visszatérése a Fehér Házba magasabb inflációt és magasabb kamatlábakat fog előidézni. Trump számos alapvető politikája ebbe az irányba mutat: a vámok növelnék az importköltségeket, a bevándorlók kitoloncolása felhajtaná a béreket, a hiányból finanszírozott adócsökkentések pedig megdobnák a gazdaságot. A növekvő infláció közepette az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek aligha lenne más választása, mint hogy magasabb kamatlábak mellett döntsön.

A befektetők attól tartanak, hogy Trump befolyásolni akarja a központi bank kamatdöntéseit, ami kétségeket vethetne fel a központi bank függetlenségére vonatkozóan, és aláásná az amerikai piacokba és a dollárba vetett bizalmat. Azonban a Kongresszus, az amerikai intézmények és a piacok kontrollként szolgálnak, ami korlátozni fogja a káros gazdaságpolitika megvalósítására való képességét.

Trump gazdaságpolitikájának három kiemelkedő eleme a dereguláció, az adózás terén a folytonosság képviselete, és a protekcionizmus. A dereguláció terén a Szövetségi Szabályozási Kódexben szereplő korlátozások száma Trump kormányzása alatt lényegében nem változott, és rendeleteit gyakran megakasztották a bíróságok. Az adózás terén Trump célja az adócsökkentések állandósítása, amihez a bevételek egy része a vámokból és Biden néhány politikájának visszafordításából származhat.

A protekcionizmus terén Trump 10 százalékos általános vámot szeretne kivetni minden Amerikába irányuló importra, és 60 százalékos adót a Kínában gyártott árukra. A Republikánus Párt hagyományos szárnyán belül azonban ellenállás tapasztalható a vámokkal szemben, és a bíróságon megtámadhatják, ha Trump kihagyná a kongresszust a képből.

Joe Biden visszalépése és a következő lépések

Joe Biden televíziós nyilatkozatban tájékoztatja a választókat visszalépésének körülményeiről. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre hangsúlyozta, hogy Biden „készen áll az ország vezetésének folytatására”, és visszautasította az elnök lemondására vonatkozó felszólításokat. Biden koronavírustesztje negatív lett, és elmúltak a tünetei, így az elnök visszatér Washingtonba. Kamala Harris alelnök, a demokraták nem hivatalos új elnökjelöltje, úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint Biden jelenleg alkalmas az elnöki feladatai ellátására.

A tervek szerint Biden csütörtökön találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, aki hétfőn érkezett Washingtonba. Netanjahu szerdán a Kongresszus két házának együttes ülésén mond beszédet, amelyen Kamala Harris alelnök nem vesz részt. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke, élesen kritizálta Harris döntését.

Trump is találkozik Netanjahuval

Donald Trump közlése szerint Palm Beach-i otthonában fogadja Izrael miniszterelnökét. A találkozóról szóló közleményben azt hangoztatta, hogy első elnöki időszaka idején a Közel-Keleten béke és stabilitás volt, valamint aláírták az arab-izraeli megbékélést segítő Ábrahám-egyezményeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy azt az időszakot akarja visszahozni, és utalt arra, hogy a közelmúltban Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és a világ más vezetőinek kifejtette: a "béke az erő által" törekvéssel jellemzett külpolitikai programja a háborúk és erőszakos konfliktusok lezárására törekszik.

(Borítókép: Donald Trump 2022. augusztus 6-án. Fotó: Brandon Bell / Getty Images)