Tóth Gabi tapasztalatai a táborról: Sok fiatal lányt ér zaklatás

Tóth Gabi énekesnő és Papp Máté Bence táncos párja által szervezett táborban a gyerekek és a nevelők felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Az énekesnő szerint a tábor nagy hatással volt a résztvevőkre, akik felszabadultan távoztak.

A táborban lovaglás, íjászat, tánc és ének is szerepelt a programok között. Tóth Gabi és Papp Máté Bence hónapok óta készültek erre az eseményre, és a sikeres lebonyolítás után már a jövő évi tábor megszervezését tervezik. Abkorovits Robi mester coach és több személyzet segítségével a gyerekek könnyebben tudtak megnyílni és barátságokat kötni.

Tóth Gabi elmondása szerint sok gyereket bántanak az iskolában, és több lány is segítséget kért tőle, mivel tudják, hogy őt is érték bántások. Az énekesnő megosztotta velük saját tapasztalatait és azt, hogy a bántások őt is megviselik, és teljesen normális, hogy ők is így érzik.

A kánikula ellenére Tóth Gabi leküzdötte a hőséget, és aktívan részt vett a tábor minden programjában. Az énekesnő számára újdonság volt, hogy a népi kultúrát is megismertethette a gyerekekkel, és megható volt számára, hogy a tanult népdalokat énekelgetik és próbálják táncolni a szünidőben.

Egy coach-technika során a gyerekeknek név nélkül kellett leírniuk egy félelmüket, amit aztán közösen megvitattak. Tóth Gabi szerint ez segített a gyerekeknek abban, hogy rájöjjenek: nem állnak egyedül a problémáikkal. Különösen hosszú beszélgetés alakult ki arról, hogy több lányt is zaklattak az utcán, követték őket tömegközlekedésen, vagy beszóltak nekik. A gyerekek olyan feladatot is kaptak, melyben egy papírra fel kellett írniuk név nélkül egy félelmüket, majd felolvasták őket és jelentkezni kellett annál, ami másnak is félelmet okoz, illetve annál is, ami pedig nem. Így együtt volt lehetőség megbeszélni olyan dolgokat, amik óriási gátat okoztak nekik, együtt élhették át azt, hogy nincsenek egyedül egy adott problémával.

Tóth Gabiék elmondása szerint már most igény mutatkozott a jövő évi táborra, illetve arra is, hogy a gyerekek újra találkozhassanak, hiszen nagyon jól érezték magukat és jóban lettek egymással. Könnyen lehet tehát, hogy nem ez lesz az egyetlen saját szervezésű gyerektáboruk.

Papp Máté Bence szerint a táborban kialakult közösség megerősítette őket abban, hogy jó az, amit együtt alkottak. Azonban megjegyezte, hogy a táborhét során nemcsak pozitív, hanem negatív tapasztalatok is előfordultak. Úgy véli, hogy a gyerekek nyitottsága az újdonságokra és egymásra pozitív jelenség volt, de a szülők gyakran félnek felelősséget vállalni és döntéseket hozni, ami a gyerekekre is átragad. Papp Máté hangsúlyozta, hogy a hibázás természetes része az életnek, és fontos lenne, hogy a szülők ezt a gyerekeknek is megtanítsák.

Az énekesnő párja, Papp Máté Bence elmondta, hogy Tóth Gabi kisugárzása miatt is felfigyelnek rá, ha megjelenik valahol, és hogy Hannaróza, az énekesnő kislánya is örökölte ezt a vibráló személyiséget.