Ágyi poloskák elleni védekezés: szakértői tanácsok

Az ágyi poloskák száma évszaktól függetlenül terjed, de a nyári idegenforgalmi szezonban különösen megnő a fertőzés kockázata. A Semmelweis Egyetem szakértője, Paulovkin András hangsúlyozza, hogy a tiszta környezet önmagában nem nyújt védelmet a rovarok ellen, azonban megfelelő odafigyeléssel csökkenthető a fertőzés veszélye.

A gyakori vendégváltás kedvez a poloskák szaporodásának, mivel az utazók könnyen hurcolhatják őket különböző szálláshelyekre és otthonaikba. Ezért különösen fontos a nyári utazási és fesztiválidőszakban a fokozott elővigyázatosság, valamint a fertőzés észlelése esetén annak azonnali jelentése.

Utazás során ajánlott a poggyászt távol tartani az ágytól, lehetőség szerint a fürdőszobában tárolni, mivel az ágyi poloska érzékeny a páratartalomra. A ruhákat és a szennyest külön zsákokban célszerű tárolni. Hazatérve a ruhákat azonnal mosógépbe kell tenni, és a bőröndöt kertes ház esetén kültéren kiüríteni, hogy elkerüljük a rovarok lakásba való behurcolását.

Az ágyi poloska a nyugvó embert keresi, vérszívása gyakran észrevétlen marad, és a csípése nem mindig okoz tüneteket. A csípés megjelenése és kezelése egyénenként változik, de azok a szerencsések, akiknél gyorsan kialakulnak a bőrtünetek, mivel így hamarabb fény derülhet a fertőzésre.

Paulovkin András szerint fontos a közgondolkodás megváltoztatása, mivel az ágyi poloska fertőzést gyakran higiéniai problémaként kezelik, ami miatt a fertőzöttek hajlamosak titkolni a problémát, így nem értesítik a lakókat vagy az üzemeltetőt, ami további terjedést eredményezhet.

Az ágyi poloskák irtására a legtöbb esetben rovarirtó-szerek a leghatékonyabbak, de a gőzölés is hatásos lehet, mivel a magas hőmérséklet elpusztítja a rovar összes alakját, beleértve a petéket is, amelyeket a vegyszerek többsége nem képes elérni. A beltérben használt irtószerek általában nem jelentenek veszélyt az egészségre, de hatásuk három hónap elteltével csökken, így az évi kétszeri vegyszeres irtás sem nyújt teljes védelmet.

A rovarirtó-szerekkel kapcsolatos szabályozás változása miatt csökkent a hatóanyagok száma, ami problémát jelenthet, ha az ágyi poloskák túlélik a kezelést, és ellenállóvá válnak az adott vegyszerrel szemben. Ezek az egyedek továbbörökíthetik ezt a képességüket a következő generációkra, ami csökkenti a vegyszerek hatékonyságát.