Párizsi Olimpia és az ukrán helyzet

Körülbelül 1000 embert tiltottak ki a Párizsi Olimpiáról kémkedés gyanúja miatt. A francia hatóságok mintegy egymillió háttérellenőrzést végeztek a Szajna menti szigorú biztonsági övezetbe belépő munkásokon és önkénteseken. Gerald Darmanin belügyminiszter szerint ezek az ellenőrzések mintegy 5000 személy, köztük körülbelül 1000 kémkedéssel gyanúsított részvételét akadályozták meg. Darmanin aggodalmát fejezte ki az orosz beavatkozásokkal kapcsolatban az Olimpián. Párizs 35 000 rendőrt fog bevetni az Olimpián, további 10 000 katona pedig biztonsági feladatokat lát el. Legalább 1900 további rendőrt biztosítanak a segítségnyújtásra 40 országból. Az ukrán csapatok és az izraeli sportolók fokozott védelmet kapnak.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) által végzett felmérés szerint az ukránok körülbelül egyharmada hajlandó lenne bizonyos területi engedményeket tenni Oroszországnak a háború gyors befejezése érdekében. Ez az arány több mint háromszorosa a tavalyinak, 32% most nyitott a területi engedményekre a tavalyi 10%-kal szemben. Azonban az ukránok 55%-a továbbra is ellenzi a területi engedményeket. A felmérés nem részletezte, hogy az ukránok milyen mértékű engedményeket fogadnának el. Oroszország jelenleg Ukrajna területének körülbelül 18%-át foglalja el, beleértve az annektált Krím-félszigetet.

Egy ukrán X csatornán közzétett videóban látható, ahogy egy orosz Buk légvédelmi rakétarendszer találatot kap és felrobban. A találatot egy ukrán HIMARS GMLRS rakéta okozza. A Buk rendszereket szovjet mérnökök fejlesztették ki 1980-tól, és közepes hatótávolságú rakétákkal rendelkeznek repülőgépek ellen. 2014-ben egy Buk rendszer lelőtte a maláj légitársaság egyik repülőgépét a szakadár területek felett.