Oroszországban állítólagos hatalomátvételi kísérlet és Iránnal kötendő stratégiai szövetség

Oroszország politikai életében és nemzetközi kapcsolataiban is jelentős változások állhatnak be, állítólagos hatalomátvételi kísérlet és egy új stratégiai szövetség kötése révén.

Az orosz filmrendezők szövetségének vezetője, Nyikita Mihailov szerint az orosz ellenzéki politikusok, akik elmenekültek az országból, fegyveres hatalomátvételi kísérletet terveznek Vlagyimir Putyin ellen. Egyes nyugati lapok is beszámoltak arról, hogy volt egy találkozó, ahol a „orosz árnyékparlament” nevű szervezet tagjai megvitatták a fegyveres hatalomátvétel lehetőségét. Mihailov szerint mintegy 60 volt orosz Duma-képviselő találkozott Lengyelországban, és arra a következtetésre jutottak, hogy forradalmi úton kell megdönteni Putyin hatalmát. A hatalomátvételi kísérlet szervezésének aktuális állása azonban tisztázatlan.

Közben Oroszország nemzetközi kapcsolatai is új fejezet előtt állhatnak, hiszen Andrej Rudenkó orosz külügyminiszter-helyettes szerint hamarosan átfogó, történelmi szintű stratégiai partnerségi megállapodást kötnek Iránnal. A megállapodás előkészítése két és fél évet vett igénybe, és új szintre emeli majd a kapcsolatokat Moszkva és Teherán közt. Irán már támogatja Oroszországot fegyverekkel az Ukrajna elleni invázióban, és a közeljövőben a fegyverkezés és az energetika területén is kibővülhet az együttműködés. Irán rakétákat és drónokat adhat Oroszországnak, míg Moszkva modern repülőgépeket és nukleáris technológiát szállíthat Teheránnak.

Ez a lépés azonban kockázatokat is hordoz, mivel Irán ellenségei között olyan országok is megtalálhatók, amelyek fontos üzleti kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, mint például Szaúd-Arábia, az Emírségek vagy Izrael. A két ország közötti szorosabb együttműködés jelentős változásokat hozhat a nemzetközi politikai erőviszonyokban.

Nemrég Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője is arról beszélt, hogy az orosz invázió megkezdése óta többször is megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint, de eddig egyetlen kísérlet sem járt sikerrel.