Szamárköhögés miatt halt meg két csecsemő Magyarországon

Idén Magyarországon már 153 gyanús esetről érkezett bejelentés a szamárköhögésre, és 65 esetben be is bizonyosodott a fertőzés, ami két csecsemő halálát okozta az ország két különböző pontján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a cseppfertőzéssel terjedő betegség, amely először enyhe megfázással, majd súlyos köhögési rohamokkal jár, különösen veszélyes a kisbabákra. A köhögési rohamok akár légzésleálláshoz is vezethetnek a legkisebbeknél. A hatóságok szerint a fertőzést az újszülöttek otthon kaphatták el, és bár a népegészségügyi központ szerint nincs járvány, a szokásos évi egy-két megbetegedés helyett idén már 153 esetről tudnak a szakemberek.

A Semmelweis Egyetem egyik orvosa az RTL-nek elmondta, hogy a védőoltást először két hónaposan, majd három és négy hónaposan kapják meg az újszülöttek, és csak ezután alakul ki teljes védettség. Magyarországon 98 százalékos az átoltottság, de felnőttkorban már nem nyújt védelmet, így a kisbabák könnyen megfertőződhetnek.

A Védőnők Egyesülete azt javasolja, hogy a várandós anyukák az utolsó trimeszterben oltassák be magukat és családtagjaikat, mivel az újszülötteket a velük érintkező családtagok veszélyeztethetik, ha hordozzák a baktériumot. Az utóbbi időszakban megnőtt a kereslet a védőoltások iránt, és bár járványról nincs szó, a szakértők a védőoltás beadatását szorgalmazzák, különösen a csecsemők környezetében élők számára.