Túlzottdeficit-eljárás indul Magyarország ellen

Az Európai Bizottság döntése értelmében hét uniós tagállammal szemben, köztük Magyarországgal is, túlzottdeficit-eljárás fog elindulni. A Pénzügyminisztérium megerősítette, hogy a költségvetési hiány mértéke miatt szükségessé vált az eljárás.

A Pénzügyminisztérium (PM) válaszában kiemelte, hogy a költségvetési hiány csökkentése nem igényel azonnali intézkedéseket, hanem fokozatosan kell megvalósítani. Ebben az összefüggésben a magyar kormány már lépéseket tett, például állami beruházások átütemezésével, amely mintegy 675 milliárd forint megtakarítást eredményezett, és további intézkedésekkel növelte a költségvetés mozgásterét 400 milliárd forinttal, így összességében mintegy 1064 milliárd forinttal javult a költségvetés egyensúlya.

Az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárást Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében is indokoltnak tartja. Magyarország esetében a GDP-arányos államháztartási hiány tavaly 6,7 százalékos volt, az államadósság pedig 73,5 százalékra rúgott, ami jóval magasabb a megengedett értékeknél.

A Pénzügyminisztérium szerint a költségvetési hiány mértéke 2024-ben 4,5 százalékos lehet, 2025-ben 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá csökkenhet. Ezzel szemben az Európai Bizottság tavaszi előrejelzéseiben 5,4 százalékos deficitet jósolt.

Az eljárás célja, hogy az országokat távol tartsa olyan helyzettől, mint amilyen a 2008-ban kezdődött gazdasági válság volt. Magyarország ellen legutóbb 2004 és 2013 között folyt túlzottdeficit-eljárás.