Gyerekeket és várandós nőket is elsodortak az etióp sárlavinák

Etiópia déli részén több mint 150 halálos áldozatot követeltek a földcsuszamlások, és a mentőcsapatok szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet. Az áldozatok között várandós nők és kisgyerekek is vannak, és a mentés nehéz terepen folyik.

A Gofa közigazgatási régióban lévő Kencho Shacha Gozdi körzetben egy falura zúdult az első földcsuszamlás, míg a második azokat sodorta el, akik a mentéshez gyülekeztek. Markos Meles, a Gofa régió katasztrófavédelmi vezetője szerint eddig 157 ember holttestét találták meg, és várhatóan emelkedni fog a halálos áldozatok száma. Egy másik forrás szerint a mentőcsapatok már 229 holttestet találtak meg, és a halálos áldozatok száma tovább növekedhet. A túlélők keresése még mindig zajlik.

A helyi illetékesek szerint kisgyerekek és állapotos nők is voltak a halottak között, és legalább öt embert élve sikerült kiszabadítani a sárlavina alól. Gofa Addisz-Abebától, Etiópia fővárosától mintegy 320 kilométerre délnyugatra, megközelítőleg 10 órányi autóútra található. Az esős évszak júniusban kezdődött és szeptemberben ér véget az országban, amely Afrika második legnépesebb állama.

A Gofa övezet egyik vezető tisztviselője a BBC-nek elmondta, hogy a halottak között gyerekek és felnőttek is vannak, és tíz túlélőt kórházban kezelnek. Az első földcsuszamlás után rendőrök, tanárok és a közeli falvak lakói keresték az áldozatokat, de egy második földcsuszamlás őket is maga alá temette. Az ENSZ szerint Dél-Etiópiát sújtották a leginkább heves esőzések és áradások az elmúlt hónapokban. Korábban, 2016 májusában legalább 50 ember halt meg az ország déli részét érintő áradásokban és földcsuszamlásokban.

Etiópiában a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a heves esőzések, amelyek árvizeket és földcsuszamlásokat okoznak. Emellett több százan halnak éhen, mivel az ENSZ és az Egyesült Államok felfüggesztette a térségbe szánt élelmiszersegélyek szállítását.