Az Uber kedvezményei és a hatósági árak Budapesten

Az Uber 80 százalékos utaskedvezménye, amelyet a Budapestre nemrég visszatért cég július elején vezetett be, több taxisofőr szerint piactorzító hatású és megkerüli a hatósági árakat. A kedvezmény legfeljebb 3800 forint értékben, legfeljebb öt útra szól, majd ezt követően egy 50 százalékos akcióval folytatódott.

A Telex és lapunk érdeklődésére az Uber kijelentette, hogy mindig betartja az összes helyi törvényt és előírást azokban az országokban és városokban, ahol működik, így Budapesten is kizárólag olyan utas- és sofőrakciókat hirdetnek, amelyek megfelelnek minden jogszabályi előírásnak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a fővárosi taxirendelet a hatósági árral összefüggésben csak a személytaxi-szolgáltatás viteldíjának képzésére és a szolgáltatás során alkalmazható viteldíjra vonatkozik, azonban nem ad iránymutatást arra, hogy az utas mivel fizet, vagy milyen akciót érvényesít a szabályosan képzett viteldíj fizetésénél. A BKK hozzátette, hogy korábban is voltak már példák úgynevezett „kuponos akciókra”, amikor a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálatok különböző kedvezményeket kínáltak az utazóközönségnek.

Az Uber szerint az online regisztrált sofőrök száma az induláskori 2500-ról mára 5000-re nőtt, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy a beregisztrált sofőrök közül hányan kötöttek szerződést. Az első havi utasszámmal kapcsolatban a cég nem volt túl közlékeny, csupán annyit közöltek, hogy az eddigi eredmények alapján nagyon optimisták a budapesti növekedésüket illetően.

A bevételből való részesedés tekintetében sem kaptunk részletes információt, így nem ismert, hogy a partnercég, a Főtaxi leányvállalata, az F-Mobilitás Kft., milyen arányban részesül a bevételből, amely a diszpécserengedélyt és az infrastruktúrát biztosítja a budapesti Uber számára.