A forint sorsa a jegybanki kamatdöntésen múlhat

A befektetők figyelme ma a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésére irányul, amely jelentős hatással lehet a forint árfolyamára. A Matolcsy György vezette jegybank korábban lassított a kamatcsökkentések ütemén, és a Makronóm Intézet szerint most akár teljesen is megállhatnak a kamatvágások.

A legutóbbi, júniusi kamatdöntésen a jegybank 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, ami a korábbi hónapok 50 bázispontos kamatvágásai után jelentett fékezést. 2022. szeptember 27-én az alapkamatot utoljára 125 bázisponttal emelték meg, 13 százalékra, és az ülést követően bejelentették az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A monetáris szigorítás 2022. októberében más eszközökkel folytatódott, amikor az MNB rendkívüli bejelentéssel 18 százalékra emelte a jegybanki betéti tenderek kamatát, majd ezt fokozatosan csökkentette. Így az effektív kamatláb 18 százalékra ugrott, bár az alapkamat hivatalosan 13 százalék maradt.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a legutóbbi ülésén 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, 6,75 százalékra a korábbi 7,00 százalékról. Ez a döntés összhangban állt az elemzői várakozásokkal, több tényező is támogatta a kamatcsökkentést, beleértve Magyarország kockázatértékelésének javulását és a forint erősödését az euróval és dollárral szemben.

A szakértők többsége 25 bázispontos kamatvágást vár a mai ülésen, miközben a júniusi ülést követően eleinte úgy tűnt, hogy a jegybank ki fog várni a további lazítással. Az elmúlt két hétben azonban mérséklődtek a kamatvárakozások, ami azzal párhuzamosan következett be, hogy az amerikai Fed-től is borítékolhatónak tekinti a piac a szeptemberi kamatvágást.

A forint árfolyama a 390 körüli szinteknél sem túlértékeltnek, sem alulértékeltnek nem tekinthető, és ha a globális kamatvárakozások tovább mérséklődnének, az javíthatja a befektetői hangulatot.

Varga Zoltán szerint a legutóbbi, június 18-i kamatdöntő ülés óta több kedvező folyamatot láthattunk, például a headline infláció 3,7 százalékra csökkent, ami szintén a 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett szól.

A jegybank kamatdöntésével kapcsolatban sok a bizonytalanság, az MNB se adott ki egyértelmű iránymutatást. Molnár Dániel szerint nagyjából ugyanakkora az esélye a 25 bázispontos vágásnak, mint a kamattartásnak. A központi bank jelezte, hogy a következő hónapokban további kamatcsökkentések lehetségesek, az elemzők pedig még két 25 bázispontos csökkentést várnak az év végéig.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke ma délután 3 órakor tart online háttérbeszélgetést, ahol részletesebben beszélhet a gazdasági kilátásokról és a kamatpolitika várható változásairól. Az MNB döntése az alapkamatról 14 órakor, míg a monetáris tanács helyzetértékelését és indoklását tartalmazó közlemény 15 órakor jelenik meg.

Virág Barnabás az MNB alelnöke a júliusi kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez. Az új monetáris ciklusban az alapkamatról való döntés a tartás és a kismértékű csökkenés között dől el az év hátralévő részében. A piaci elemzők további egy-két kamatcsökkentési várakozása reálisnak tekinthető, a lefutást azonban egyelőre nem lehet megjósolni. A külső egyensúlyi folyamatok kedvezően alakulnak, valamint a fiskális hiánycsökkentés is megkezdődött. Javult a globális kockázatvállalási hajlandóság is, azonban továbbra is változékony.
 Az elmúlt hetekben a Fed-től az év végéig várt kamatcsökkentés mértéke nőtt, szeptemberben jöhet már a következő alapkamat-csökkentés.

Nem dőlhetünk hátra: előretekintve továbbra is óvatos és türelmes monetáris 
politika indokolt – húzta alá Virág Barnabás.

A forint az MNB 25 bázispontos kamatcsökkentése után kismértékben gyengült az euróval szemben, és a sajtótájékoztató közben az euró árfolyama 391,5-ös szintre emelkedett. Az Erste elemzői szerint a jegybank szigorú kommunikáció mellett hajtott végre lazító lépést, ami annak a jele, hogy minden adódó lehetőséget kihasznál az MNB a kamatok mérséklésére. Szerintük idén további két, egyenként 25 bázispontos kamatvágásra van most a legnagyobb esély.

A kedd délután még tartogathat meglepetéseket, a dollár szinte egész nap erősödik az euróval szemben, ez pedig nem jó jel a feltörekvő devizáknak, így a forintnak sem.