Újítás a Barbie világában: vak és Down-szindrómás babák a polcokon

Hatvan évvel az első Barbiek megjelenése után a Mattel piacra dobta az első vak babákat és az első Down-szindrómás fekete babát, ezzel is erősítve az összetartozás és befogadás üzenetét.

A Mattel a Barbie 2024 Fashionistas sorozat részeként jelentette be a két új babát, amelyek a látássérültek és a Down-szindrómások érdekében tevékenykedő nonprofit szervezetekkel együttműködve jöttek létre. Az amerikai játékgyártó már több mint 175 különböző típusú babát mutatott be, amelyek különböző bőrszínnel, szemszínnel, frizurával rendelkeznek, és korábban már piacra dobták a mozgássérült vagy például a fogszabályzóval, hallókészülékkel ellátott babákat is. Az első kerekesszékes Barbie baba 1997-ben, az első protézist viselő kerekesszékes Barbie pedig 2019-ben jelent meg, míg a Down-szindrómás babák 2023 áprilisában érkeztek.

A vak Barbie baba egy fehér és piros színű botot tart a kezében, és könnyen kitapintható rózsaszín szatén pólót és lila tüll szoknyát visel, hogy a gyerekeknek egyszerű legyen a babákat öltöztetni. A csomagolásra is odafigyeltek, a vak babák dobozában Braille-írással fel van tüntetve a Barbie szó.

Krista Berger, a Mattel Barbie részlegének alelnöke hangsúlyozta, hogy a Barbie több mint egy játék, az önkifejezés és az összetartozás eszköze lehet, és segíthet az embereket összehozni még akkor is, ha különböznek. Az amerikai játékgyártó elkötelezett a globális összetartozást és befogadást képviselő termékek létrehozása iránt.

Az Egyesült Államokban mindkét új baba 2024. július 23-tól lesz megvásárolható, 10,99 dolláros (körülbelül 3900 forintos) áron. A vak Barbiehoz botot és napszemüveget is adnak. A Mattel az Amerikai Vakokért Alapítvánnyal működött együtt azért, hogy megalkothassák a tökéletes vak Barbie-t, és az amerikai National Down Syndrome Society nevű szervezettel is együtt dolgoznak, a tervek szerint hamarosan az első színes bőrű, Down-szindrómás babák is piacra kerülnek.