A Magyar Nemzeti Bank tovább csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy döntött, hogy további 0,25 százalékponttal csökkenti az alapkamatot, így az 6,75%-ra mérséklődött, ami több mint két éve a legalacsonyabb szint.

A kamatcsökkentés nem gyakorolt jelentős hatást a forint árfolyamára, az euró árfolyama kedden 389,2 és 390,6 forint között ingadozott. A Monetáris Tanács döntését többek között a forint erősödése, a magyar államkötvények hozamának csökkenése és a javuló nemzetközi feltételek motiválták. Elemzők további kamatcsökkentéseket várnak, amennyiben a pozitív trendek folytatódnak. A közelgő fontos események közé tartozik a Fed várható kamatcsökkentése szeptemberben és az amerikai elnökválasztás novemberben.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás szerint júniustól új szakasz kezdődik a monetáris politikában, amely jelentős mozgásteret biztosít a jegybanknak az alapkamat csökkentésére. Azt is jelezte, hogy az év folyamán 2-3 kamatcsökkentés lehetséges, és a júliusi döntésnél is szóba jöhet egy újabb mérséklés.

A forint a döntés nyomán gyengült mind az amerikai dollárral, mind az euróval szemben. Az alapkamat 7%-ról 6,75%-ra történő csökkentése után a forint árfolyama csökkent. Az euróval szembeni árfolyam 390 körül ingadozott a kamatcsökkentés bejelentése után, míg a dollárral szemben a forint 357-ről 360 fölé gyengült. Az elemzők egy 25 bázispontos csökkentést vártak, ami összhangban volt a jegybank döntésével. A Tanács döntésében az is szerepet játszott, hogy megfontolták az alapkamat változatlanul hagyásának lehetőségét is, de végül arra jutottak, hogy folytatják a csökkentést.

Az MNB a kamatszint változtatásával tudja leginkább befolyásolni a gazdaság működését: alacsony kamatnál olcsóbban jutnak hitelhez az emberek és a bankok, ami miatt pörög a gazdaság, cserébe viszont könnyen ki tud alakulni infláció. Magasabb kamatszintnél visszaesik a fogyasztás, amivel mérsékelni lehet az inflációt. A kamatemelés ezen kívül erősíti a forintot a többi devizával szemben. A lakossági hitelkamatok nagyjából fél év csúszással követik le az MNB kamatszintjét, vagyis valamikor elvileg majd megint lehet olcsóbban hitelt felvenni, bár az utóbbi időben éppen minimálisan nőttek a lakáshitel-kamatok.