Szánni való bolond vagy első számú közellenség?

Börtönből szabadulva adott interjút a szkíták vezetője: „Magyarosan fogjuk átvenni a hatalmat” – nyilatkozta a férfi, aki szerint 5415 tiszta magyar ember áll mögötte.

Egy hónap bezártság után, február végén szabadon engedték azt az akkor 88 éves férfit, aki a rendőrség szerint az ország irányításának átvételére készült, és kilátásba helyezte a magyar rendőrök és katonák lefegyverzését is, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak. Szigeti Sándort a váci hegyoldalban lévő otthonában találtuk meg, ahol exkluzív interjút adott a Blikknek. A férfi a magát az ország kormányzójának tartó, és a királyságban hisz.

A váci férfi otthona egy több házból álló erdei erődítmény, amit saját kezével húzott fel. Bő fél évvel ezelőtt, amikor a kommandósok megjelentek a területen, még az ajtót is bezárta előttük. Januárban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 150 rendőrrel tíz helyszínen hajtott végre akciót, mert egy társaság bejelentette, hogy megalakítják a Szkíta Magyarországot és elindítják a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését.

Az 88 éves váci férfi, aki éppen leteszi a „kormányzói esküt” egy videón is szerepelt. Január 25-én rendelték el a letartóztatását, amit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kellett végrehajtani. Egy hónappal később szabadult, és bűnügyi felügyelet alá került, négy hónapig nem hagyhatta el otthonát, de már Vácon is szabadon mozoghat, nyomkövetővel a lábán.

"Amikor bő két éve megválasztottak, s letettem az esküt, eldöntöttük, hogy elkezdjük Magyarországot építeni, amit tovább akarunk folytatni! Amióta letartóztattak, csak kínlódok, de én vagyok a kormányzója a nagy, történelmi Magyarországnak. Egészen pontosan 5415 tiszta magyar emberünk van, akik mind velem tartanak" – mondta a lapnak a férfi, aki '56-ban disszidált, 45 évig élt Amerikában, és állítása szerint bő három évtizedig rendőrként szolgált, nyugdíjazása után, az ezredforduló előtt tért vissza Magyarországra.

A férfi határozottan állítja, hogy nem adja fel: "Nem lehet feladni, hiszen engem megválasztottak. De egyszerűen, magyarosan fogjuk átvenni a hatalmat. Nem ismerem el azt, ami jelenleg Magyarországon van." Azt is hozzátette, hogy először helyre kell állítani a rendszert, majd amikor minden rendben van, keresnek egy királyt vagy nevelnek egyet, a legfontosabb, hogy magyar ember legyen.

A Szkíta Egyesület elnöke, Pócs Alfréd korábban elhatárolódott a puccsistáktól, és azt mondta, az erőszakos hatalomátvételi szándékról a sajtóból értesült. Pócs Alfréd kezdeményezte egyébként, hogy nyilvánítsák Magyarországon honos népcsoporttá a szkítákat, ám ezt az Országgyűlés elutasította.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt indított eljárást a tavaly novemberben felbukkant nyilvános videó hatására. Mivel gyanították, hogy a csoport tagjainak fegyvere lehet, a rajtaütéshez a TEK-et is hívták, és az ország több pontján, közel 150 rendőr egyszerre 10 helyszínen tartott elfogásokat és kutatásokat.

„Az 1956-os forradalom idején Sándor sérülten menekült Amerikába, bő húsz éve tért haza. A férjemet már két éve választották kormányzónak, a fiatalok által közzétett frissebb videóban pedig meg sem szólal. Horthy után most valóban ő a kormányzó. Szeretnénk visszaterelni hazánkat a királyságba” – mondta a 88 éves férfiról korábban a felesége, a kormányzóné.

A témához kapcsolódóan, bár az MTA szerint kétezer éve nincsenek szkíták, itthon mégis a magyar szkíták szerették volna, ha elismerik őket nemzeti kisebbségként, de a parlament ezt elutasította. Ettől függetlenül ezrek vallják magukat szkítának.