Új autóipari beruházás Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat 21 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Salgótarjánban, amely négyszáz új munkahelyet teremt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint a salgótarjáni üzem bővítésével az alumínium akkumulátorcsatlakozók gyártásának kapacitása megháromszorozódik az elektromos járművek számára.

A beruházást az állam 3,75 milliárd forinttal támogatja, ezzel is elősegítve az új munkahelyek létrejöttét. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztés jelentősen erősíti a magyar elektronikai szektort, amely az év első öt hónapjában 4500 milliárd forintos termelési értéket ért el, és a szektor versenyképességét a 95 százalékos exporthányad is alátámasztja.

A BC GEN Hungary Kft. a legmagasabb technológiai színvonalat képviseli, és hozzájárul a hazai gazdaság dimenzióváltásához, valamint a hozzáadott érték növeléséhez. A dél-koreai cégek a harmadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, és beruházásaik értéke lassan eléri a tízmilliárd eurót, ami a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedésében is megmutatkozik, amely 31 százalékos bővülést követően tavaly új rekordot döntött kilencmilliárd dollárral.

Azonban felmerül a kérdés, hogy a cég a korábbi gyakorlatához hasonlóan magyar dolgozókat fog-e alkalmazni, vagy vendégmunkásokat vesz fel. Korábban a vállalat, akkor még Bumchun Precision Hungary Kft. néven, 60 magyar munkavállalót küldött el, akiket vietnámi vendégmunkások váltottak fel. A Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálata szerint az állítás nem bizonyítható, de kisebb munkaügyi jogsértések előfordultak a cégnél.

A Bumchun korábban 2,65 milliárd forintos állami támogatást kapott 200 munkahely teremtésére, majd a vállalatot átnevezték BC Gen Hungary Kft-re, és törzstőkéjét jelentősen csökkentették. Szijjártó Péter a világgazdaságban bekövetkezett hatalmas változásokra is kitért, megjegyezve, hogy az autóipar elektromos átállása alapjaiban forgatta fel a korábbi folyamatokat, és Magyarország kiemelkedő eredményeket ért el az elektromos autóipari átállás beruházásaiért folytatott versenyben.

Hazánkban az autóipar a teljes feldolgozóipari kibocsátásból mintegy 30 százalékos részesedéssel bír, 150 ezer munkahelyet tart fenn közvetlenül, és tavaly 13 700 milliárd forintos termelési értéket tudott felmutatni. Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van jelen gyárral a három legnagyobb prémium német autómárka, emellett pedig a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül öt is megjelent itt, köztük a világpiac vezetője is.