Felsőoktatási ponthatárok kihirdetése szerdán

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) bejelentése szerint szerdán hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat, és az idei jelentkezők száma ismét meghaladja a 120 ezret.

A KIM felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, Varga-Bajusz Veronika az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a jelentkezők szerdán 20 órától kezdődően kapnak értesítést az eredményről SMS-ben. Az Oktatási Hivatal által küldött SMS-eket egy-másfél órán belül kell megkapnia mindenkinek.

A felsőoktatási felvételi rendszer megújítása két évvel ezelőtt kezdődött, és az idei változások között szerepel az intézményi többletpontok bevezetése, valamint az, hogy az ötödik érettségi tárgyat az egyetem határozza meg. Az intézményenként eltérő ponthatárok megjelenése is újdonság, ami korábban kevésbé volt jellemző, és ez új fajta személyre szabottságot mutat az egyetemek és a leendő hallgatók között.

Az idei felvételi során a gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek maradtak, a pedagógusképzés került a második helyre, míg a műszaki képzések a harmadik helyen állnak. Az első hatban az orvostudományi és az informatikai terület is helyet kapott.

A vidéki egyetemek népszerűsége már elérte a budapestiekét, minden második jelentkező vidéki egyetemet jelölt meg. Ennek megfelelően, idén először Debrecen ad otthont a központi Pont Ott Partinak, amely egybeesik a Campus Fesztivál nyitórendezvényével és az Európai Egyetemi Játékok zárórendezvényével. Az új magyar felvételi modellel új erőre kaptak a vidéki egyetemek, amelyek térségfejlesztési szerepet is vállaltak, így tudtak egyre erősebb, jobb alternatívát kínálni a jelentkezőknek.

Akik most nem jutottak be a kiválasztott felsőoktatási intézménybe, azok a pótfelvételi eljárás keretében július 30. és augusztus 7. között jelentkezhetnek más képzésekre. Tavaly mintegy 5 ezer hallgatót vettek fel így.

Varga-Bajusz Veronika arról is beszámolt, hogy egyre többen ismerik fel, megéri diplomát szerezni. Ezt mutatja, hogy a 30 év feletti jelentkezők száma mostanra megduplázódott, látják, hogy diplomával könnyebb elhelyezkedni és másfélszeres ebben az esetben a bérszorzó is. Idén minden ötödik jelentkező a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt képzési területek valamelyikét választotta - műszaki, természettudományi, mérnöki-informatikai területet –, ennek kiterjesztett változatára – amibe beletartoznak az egészségtudományi és a pedagógusképzések - minden harmadik felvételiző adta be a jelentkezését.

: MTI : M1 aktuális csatorna reggeli műsora : Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtóközleménye