Robert Fico: Szlovákia nem fogja támadni Magyarország EU-elnökségét

Robert Fico szlovák miniszterelnök utasítást adott az ország uniós testületekben jelenlévő képviselőinek, hogy semmilyen módon vagy formában ne támadják Magyarországot és a magyar EU-elnökséget.

A szlovák kormányfő a közösségi médiában közzétett egy videóban beszélt arról, hogy az Európai Unió több tagállamának döntése, miszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai és pekingi látogatásai miatt nem küldenek minisztereket az EU Tanácsának magyar elnöksége alatt sorra kerülő informális ülésekre, aggodalmakat vet fel számára azzal kapcsolatban, hogy vajon eljön-e az idő, amikor még neki is engedélyt kell kérnie az EU-tól, ha külföldi útra szeretne menni.

Fico hozzátette, hogy az ellenében májusban elkövetett merénylet miatt nem tudott Kínába utazni, de tervei szerint ősszel bepótolja ezt az utazást. Kiemelte, hogy Kína szerepe nélkülözhetetlen az ukrajnai háborúval kapcsolatos béketárgyalásokban, és ezt a témát pekingi látogatásán is fel fogja vetni.

A videóban Fico arról is beszélt, hogy az általa vezetett Irány (Smer-SD) párt készen áll a tárgyalásokra az Európai Szocialisták Pártjához (PES) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez (S&D) való esetleges csatlakozásról az Európai Parlamentben. Azonban hangsúlyozta, hogy ennek feltétele, hogy „nem adjuk el a lelkünket, és fenntartjuk a jogot arra, hogy szuverén álláspontot képviseljünk fontos külügyi kérdésekben”. Jelenleg a Smer-SD öt képviselője független az Európai Parlamentben.

A szlovák kormányfő utalást tett arra is, hogy az Európai Parlamentben egy új baloldali frakció alakulhat az Irány és a hasonló nézeteket valló pártok részvételével.

: MTI