Lövöldözés egy horvátországi idősek otthonában

Hat ember életét vesztette, és további három megsebesült egy fegyveres támadásban, amely egy idősek otthonában történt Daruvarban, Horvátország keleti részén. A lövöldözőt, aki a helyszínről megszökött, később egy közeli kávézóban fogták el. A támadás indítéka egyelőre ismeretlen.

A tragédia Daruvar városában történt, nem messze Zágrábtól. Az elkövetőt, aki a helyszínről elmenekült, később egy kávézóban fogták el. A támadás során hat ember vesztette életét, és további három sérültet kórházba szállítottak, közülük egyikük állapota súlyos, aki később belehalt sérüléseibe.

A gyanúsított egy 51 éves horvátországi háborús veterán, aki részt vett az 1991 és 1995 közötti délszláv háborúban. A férfi, akit K. P. néven azonosítottak, anyja az otthon lakója volt, akit a beszámolók szerint megölte, valamint öt másik embert. A hatóságok jelenleg még vizsgálják a támadás indítékát, amely továbbra is ismeretlen.

Vili Beroš egészségügyi miniszter az N1 televíziónak elmondta, hogy a támadásban öt ember megsérült, őket kórházakba szállították. Andrej Plenkovic miniszterelnök megdöbbenését fejezte ki az esemény kapcsán, és elítélte az erőszakos cselekedetet. Emellett a miniszterelnök Twitteren is reagált az eseményekre, posztjában mély megdöbbenését fejezte ki, és biztosította az érintetteket és hozzátartozóikat a részvétéről. Davor Božinović miniszterelnök-helyettes, Vili Beroš egészségügyi és Marin Piletić szociálpolitikai miniszter az eset nyomán Daruvárba utazik. A rendőrség megkezdte az eset kivizsgálását, de egyelőre nem közölt további részleteket sem a lövöldözés körülményeiről, sem az elkövetőről, és a nyomozás ideje alatt nem ad ki további információkat.

A horvát lapok egy képet is megosztottak az esetleges elkövetőről. Köztársasági elnök, Zoran Milanovic közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, melyben azt írta, sokkal szigorúbban kell ellenőrizni a fegyvertartást annak érdekében, hogy megelőzzék az ehhez hasonló erőszakos cselekményeket.