Oroszország gazdasági és biztonsági kihívásokkal néz szembe

Az orosz gazdaság és a lakosság is komoly kihívásokkal néz szembe, miközben a központi bank a túlfűtött gazdaság lehűtésére és az infláció megfékezésére készül kamatemeléssel, egy másik városban pedig egy bevásárlóközpontban történt robbanás sújtotta a helyieket.

Az orosz központi bank igazgatótanácsa a július 26-i ülésén tervezi megemelni az irányadó kamatlábat 200 bázisponttal, 18%-ra, az elemzői konszenzus szerint. A lépés célja az infláció megfékezése és a túlfűtött gazdaság lehűtése. Az orosz infláció jelenleg 9,2%-on áll, ami jelentősen meghaladja a központi bank által kitűzött 4%-os célt. A Reuters által megkérdezett elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy a kamatemelés elkerülhetetlen, és a legtöbben egy agresszív, 200 bázispontos emelést jósolnak.

Elvira Nabiullina jegybankelnök korábban jelezte, hogy az igazgatótanács inkább arra fog összpontosítani, milyen mértékben szükséges emelni a kamatlábat a fenntarthatóbb inflációcsökkentési célok elérése érdekében. A jegybank kritikusai szerint a magas kamatok megfojtják a gazdasági növekedést egy olyan időszakban, amikor az ország gazdasága akár gyorsabb ütemben is növekedhetne, jelenleg évi 5%-kal nő, főként a védelmi szektor kiadásainak köszönhetően.

Másrészről, Oroszország délnyugati részén fekvő Apseronszkban egy bevásárlóközpontban történt robbanás, amelyet gázrobbanás okozott, és amely a földdel tett egyenlővé egy épületet. A Szabad Európa értesülései szerint a mentőknek eddig egy embert sikerült kimenteniük a romok alól, és további 15 sérültet találtak, akik közül hárman kórházba kerültek. Oroszország déli régióit tömeges dróntámadás is érte az éjszaka folyamán, köztük egy olajfinomító is tűz alá került, de a robbanás és a támadás közötti összefüggésről egyelőre nincs információ. Halálos áldozatról nincsenek hírek.