Komoly leépítés és medvetámadás Romániában

Az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában, miközben egy medve támadt emberre Beszterce-Naszód megyében.

Az economica.net által idézett vállalati közlemény szerint a Leoni Wiring Systems Ro SRL besztercei gyárában dolgozók számának csökkentése az elektromos autók iránti kereslet csökkenésével és a megrendelések visszaesésével magyarázható. A vállalat hosszú távú verseny- és életképességének biztosítása érdekében hozta meg ezt a döntést. A német anyavállalat, a Leoni AG a világ egyik vezető kábel- és kábelköteg-gyártója, melynek négy kontinens 26 országában vannak leányvállalatai. Romániában a vállalat 2023-ban közel 12 ezer embert foglalkoztatott, és 728 millió eurós árbevételt ért el.

A Leoni Aradon nyitotta meg az első üzemét 2000-ben, jelenleg 10 üzeme van az országban, a besztercei a legnagyobb közülük. Nemrégiben jelentették be, hogy bezárják a marosludasi üzemet, amely 200 dolgozót foglalkoztatott, szintén az elektromos-autóipari megrendelések csökkenése miatt.

Egy másik esemény Beszterce-Naszód megyében, egy medve támadt egy férfira Sajónagyfalu községhez tartozó Sajószentiván településen. A férfi a lábán és az ágyékán sérült meg, de eszméleténél volt a támadás után, és családtagjai segítségével eljutott a mentőautóig. Gyorke Mihai Andrei, a vadászterület felelőse szerint a férfi éppen csemegekukorica-földjét kerítette be villanypásztorral, miután azt többször megdézsmálta a medve. A támadó állat egy bocsos anyamedve volt, aki a támadás után elmenekült.

A vadászterületen legalább 60 medvét számoltak, miközben az optimális szám csak kettő lenne. A nagyvadak több mezőgazdasági területet és juhnyájat is tönkretettek a térségben. Romániában a barnamedvék száma 7500 és 8100 közöttire becsülhető. A képviselőház a túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról szóló törvénymódosítást fogadott el, amely 2024-ben és 2025-ben évente 426 barnamedve kilövését engedélyezi, valamint évente 55 sürgősségi kilövést tesz lehetővé. Két hete egy fiatal nő halt meg a romániai Bucsecs-hegységben, miután egy turistaösvényen rátámadt egy medve, ami felhívta a figyelmet a probléma súlyosságára.