Kamala Harris Joe Bident magasztalta a fiatal sportolók előtt

Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban tartott NCAA rendezvényen méltatta Joe Biden elnököt, aki nemrégiben jelentette be, hogy nem kíván újra elnökjelöltnek indulni. Az alelnök szerint Biden elmúlt három évi cselekedetei és azok öröksége „páratlanok a modern történelemben”. Harris hozzátette, hogy az elnök „jobban érzi magát” a Covid-fertőzés után, és várja, hogy újra visszatérjen a munkába.

Az alelnök emlékeztetett arra, hogy milyen ember Joe Biden, az őszinteségét, integritását, hitét és szeretetét az Egyesült Államok és a családja felé méltatta, amit Beau Biden, az elnök elhunyt fia is hangsúlyozott az ügyészi éveik alatt. Harris a rendezvényen nem beszélt a választási kampányról, és nem erősítette meg, hogy hajlandó-e versenyezni az elnökjelölti pozícióért.

A Fehér Ház által vendégül látott NCAA bajnokait is dicsérte, akik mögötte álltak sorba, és megemlítette a héten kezdődő párizsi olimpiát, hangsúlyozva, hogy gratulációt érdemelnek, ha hazahozzák az aranyat. Az alelnök Delaware államba utazik a rendezvény után, hogy találkozzon a kampánycsapatával, és megbeszéljék a választásokig hátralévő 105 nap stratégiáját.

Biden visszalépése után több demokrata politikus, köztük Elizabeth Warren és Amy Klobuchar szenátorok, valamint a képviselőházi fekete és latino demokrata csoportok vezetői is támogatásukról biztosították Harrist. Bill és Hillary Clinton is támogatásukról biztosították, míg Barack Obama, Hakeem Jeffries és Chuck Schumer egyelőre kerülik az utódlás kérdését. Azonban Nancy Pelosi, a demokraták egyik legbefolyásosabb politikusa, hivatalosan is támogatásáról biztosította Harrist, és optimizmussal tekint az alelnök elnöki székének megszerzése felé.

Számos híresség is nyilvánosan támogatásáról biztosította Kamala Harrist, köztük Jon Stewart, Robert De Niro, Barbara Streisand, Mark Hamill és Ken Burns. John Legend énekes hálás a kegyelemért és a hazafiságért, amit Biden tanúsított, amikor félreállt, és George Takei, a Star Trek színésze szerint a választási harc most „ügyész és bűnöző” között zajlik, utalva Harris korábbi ügyészi karrierjére és Donald Trump 34 vádpontban történő elítélésére. Charli XCX énekesnő is az alelnök mögött áll, és a Kamala HQ − Harris kampányának hivatalos oldala − is csatlakozott a támogatás kifejezéséhez.

A demokraták között azonban még nincs egységes álláspont arról, hogy ki legyen a párt elnökjelöltje. Néhányan szeretnék, ha a jelöltek között tisztességes verseny alakulna ki a párt augusztusi chicagói nagygyűlésén. Chuck Schumer és Hakeem Jeffries is hamarosan bejelenthetik Harris támogatását.