Kamala Harris lehet az amerikai demokraták új vezéralakja

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke, Joe Biden elnök támogatásával előtérbe került az elnökválasztási versenyben, miután Biden bejelentette, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson Donald Trump ellen. Harris bevándorlói háttere és politikai karrierje jelentős mérföldkövekkel tarkított, és most esélye nyílhat arra, hogy az Egyesült Államok első női afroamerikai és ázsiai származású elnöke legyen.

Harris politikai előélete és népszerűségi mutatói befolyásolhatják esélyeit a republikánus Donald Trumppal szembeni versenyben. Egyes felmérések szerint jobban teljesítene egy Trump elleni választáson, mint Biden tette volna, bár a Five Thirty Eight legutóbbi felmérésének átlaga szerint viszonylag alacsony, 38,6 százalékos támogatottsága aggodalomra adhat okot a demokraták számára. A közvélemény-kutatások szerint a demokraták többsége úgy gondolja, az alelnök jól boldogulna Biden utódjaként.

Az abortuszjog és a bevándorláspolitika

Alelnökként gyakran beszélt az abortuszjogokról, és sürgette a kormányt, hogy kiemelten foglalkozzon a kérdéssel. Ezzel szemben bevándorláspolitikája kritikákat váltott ki, különösen egy guatemalai út során, amikor azt mondta a guatemalaiaknak, hogy „ne jöjjenek” az Egyesült Államokba. Az amerikai–mexikói határon kialakult bevándorlási válság kezelésére is nagy hangsúlyt fektetett.

A 2020-as előválasztási kudarc és a jövő

Harris 2020-as elnökválasztási kampánya alulmúlta a várakozásokat, és még az előválasztási szavazás megkezdése előtt kénytelen volt visszalépni. Ügyészi karrierje során kapott kritikákat is, például a rendőrségi visszaélések kivizsgálásának elmulasztásáért és a marihuánával kapcsolatos bűncselekmények miatt hozott ítéletekért. Azonban pozitívumként említhető, hogy zökkenőmentesen átvehetné Biden kampánypénzét, ha ő lenne a demokraták jelöltje. Szakértők szerint előnye lenne más potenciális utódokkal szemben, mivel már volt győztes elnökjelölt Bidennel, évek óta rendelkezik a párt alapvető választói körében felhalmozott jóindulattal és valószínűleg ő irányítaná a Biden újraválasztása által felhalmozott hatalmas kampányalapot.

A közvélemény megítélése és a személyes élet

A közvélemény-kutatások szerint Harris jobban szerepelne Trumppal szemben, mint Biden, és több fekete, valamint spanyolajkú szavazó látja kedvezően őt. Védői a kedvezőtlen megítélést a szexizmusnak, a rasszizmusnak és a rossz sajtónak tulajdonítják. Harris magánélete is figyelemre méltó: bevándorlók gyermekeként értelmiségi családban nőtt fel, és egy vakrandin ismerte meg későbbi férjét, Doug Emhoff-ot. Ő lett az első "Second gentleman" az Egyesült Államok történetében. Harris zenei ízlése változatos, és öltözködése is tükrözi egyéniségét, gyakran látható például Converse cipőben.

A jövőbeli kilátások

Harris alelnöki ciklusa alatt már történelmet írt, amikor ideiglenesen az ország vezetője lett Biden egy orvosi eljárása során. Novemberben kiderül, hogy hosszabb időre is az USA első emberévé válik-e. Joe Biden a múlt héten azt mondta, hogy Kamala Harris alkalmas arra, hogy elnök legyen, és hozzátette, csak akkor állna félre helyette, ha a közvélemény-kutatások szerint nincs esélye arra, hogy novemberben legyőzze Trumpot. Tovább erősítve Harris pozícióit, Michigan állam kormányzója, Gretchen Whitmer is támogatásáról biztosította az alelnököt, hangsúlyozva, hogy a michigani választók olyan jelöltet akarnak, aki a költségek csökkentésére, a szabadság helyreállítására és a dolgozó emberek számára működő gazdaság építésére összpontosít. Whitmer, aki maga is esélyes volt Biden utódjaként, kijelentette, hogy ezek a célok "szöges ellentétben" állnak Donald Trump politikájával.