Kamala Harris mellett állnak a hírességek, Oroszország várakozással tekint az esetleges elnökségére

Joe Biden amerikai elnök visszalépése után több híresség, köztük Jamie Lee Curtis és Katy Perry is nyilvánosan támogatásukról biztosították Kamala Harris alelnököt, miközben Oroszország kiváró álláspontot foglal el az esetleges Harris elnökséggel kapcsolatban.

Jamie Lee Curtis színésznő megbízhatónak és kipróbáltnak nevezte Harrist, kiemelve, hogy az alelnök a nők jogainak és a színes bőrűek heves szószólója, üzenete pedig a remény és az egység üzenete Amerika számára a nagy nemzeti megosztottság idején. Katy Perry énekesnő egy Instagramon közzétett videóüzenetben énekelt arról, hogy „ez a nők világa, és szerencsés vagy, hogy benne élhetsz”. Barbra Streisand Oscar-díjas színésznő és énekesnő Joe Biden négyéves mandátumát jelentős eredményekkel jellemezte, és hálásnak kell lennünk, amiért fenntartotta demokráciánkat – írta az X-en.

Kamala Harris, aki Joe Biden visszalépése után először a Fehér Ház kertjében nyilatkozott, majd később az NCAA nonprofit szervezet bajnokcsapatokat ünneplő rendezvényén mondott beszédet, ahol páratlannak nevezte Biden örökségét. "Szerettem volna néhány szót szólni az elnökünkről. Joe Biden örökségének az elmúlt három évben elért eredményei páratlanok a modern történelemben" – mondta az ABC jelentése szerint. Harris hálás Biden országnak tett szolgálataiért, és hangsúlyozta, hogy első kézből látta, hogy Biden minden nap az amerikai emberekért küzd. Hozzátette, egy ciklus alatt túlszárnyalta a legtöbb elnököt, akik két ciklust töltöttek be, és méltatta Biden őszinteségét, feddhetetlenségét, valamint a családja és hazája iránti mélységes szeretetét.

A demokraták kampánya Biden bejelentése után felpörgött, és egy nap alatt 50 millió dollár gyűlt össze az után, hogy Kamala Harris – akit Biden is támogat – bejelentkezett az elnökségért. Az, hogy ki lesz hivatalosan a demokraták elnökjelöltje a novemberi választáson, a demokrata párt augusztusi konvencióján dől el.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint nem kiemelt téma az orosz politikai napirenden Biden visszalépése, és egyelőre nincs véleményük Kamala Harrisről, annak ellenére, hogy az alelnök nyilatkozatai barátságtalan retorikát tartalmaztak Oroszországgal szemben. Peszkov hangsúlyozta, hogy a Kreml nem fogja értékelni Biden döntését, mivel ez az amerikai választókat kell foglalkoztassa. Oroszország számára nagyon fontos az orosz-amerikai kapcsolatok jövője, amelyek jelenleg a történelem során a legrosszabb időszakukat élik, és a Kreml nem vár semmi jót a kétoldalú viszonyban a Biden-kormányzattól mandátumának lejárta előtt.

A sajtó világszerte hónapok óta foglalkozik a bukdácsoló, félrebeszélő, szellemeket látó leköszönő elnökkel, aki napról-napra vált nevetség tárgyává, és esett ki a büszke világhatalom vezetőjének karakteréből. Bár korábban Joe Biden azt mondta, csak akkor lép vissza, ha a mindenható leszáll és azt mondja neki, úgy tűnik engedett az óriási nyomásnak és mégis háttérbe vonul. Ezzel azonban nem könnyítette meg a fájó fejű demokraták dolgát, hiszen bár alelnöke, Kamala Harris a legesélyesebb utódjelölt, népszerűtlensége miatt még mindig Donald Trump a legesélyesebb.

Joe Biden vasárnap bejelentette közösségi oldalán, hogy mégsem indul a novemberi elnökválasztáson, miután az elnökjelölti vita minden eddiginél élesebben felerősítette az aggasztó szellemi állapotával kapcsolatos aggályokat. A demokratáknak csak egy szűk hónapjuk maradt arra, hogy megtalálják Donald Trump ellenfelét. Balogh Roland külpolitikai újságíró a számba vehető demokrata elnökjelöltek közül egyértelműen Kamala Harrist látja a legesélyesebbnek arra, hogy az elnöki címért ringbe szálljon Donald Trumppal szemben, hiszen nála a republikánus exelnök a legfrissebb mérések szerint mindössze 2 százalékponttal vezet. Biden korábbi ígérete, hogy csak egy ciklusra tervez elnök lenni, és a háttérben maradó Kamala Harris alelnöki szerepe tovább erősíti azt a vélekedést, hogy ő lehet a legesélyesebb utódjelölt, bár sokan attól tartanak, hogy pont ezért lehet sokkal sebezhetőbb a frontvonalban a kampány utolsó három hónapjában.

Donald Trump alelnökjelöltje, JD Vance az ohiói Middletownban tartott nagygyűlést, ahol azzal köszöntötte a tömeget, hogy „olyan jó újra itthon lenni”, hiszen ő is itt nőtt fel. Vance kijelentette, hogy szereti, ahogy Trump „közvetlenül az emberekhez beszél” a közösségi médiában, és nem engedi, hogy a „tanácsadók” beleszóljanak a folyamatokba. Az alelnökjelölt szerint az iskolákban „vissza kell térni a józan észhez”, és kritizálta Joe Biden és Kamala Harris kormányzatát, mondván, hogy „a bűnözés és az erőszak járványát” szabadította el. Vance szerint az Egyesült Államok a „földgáz Szaúd-Arábiája” lehet a következő száz évben, és kiemelte, hogy Amerikának „szüksége van választói igazolványra”. A közelgő versenyre rátérve elmondta: „Meg fogjuk nyerni ezt a választást”, és hozzátette, hogy a média „soha nem lesz tisztességes Donald J. Trumppal szemben”.

Mike Johnson szerint Joe Bidennek azonnal le kellene mondania az elnöki tisztségről, míg Barack Obama, bár hálás Joe Bidennek, nem támogatja Kamala Harrist. Donald Trump máris támadásba lendült, kőkeményen odaszólt Kamala Harrisnek, jelezve, hogy az elnökválasztási kampány heves csatározásokat ígér.