Sárgaláz Franciaországban: 48 órán belül garantáltan fertőz

Vasárnap véget ért a 111. Tour de France, amely során Tadej Pogacar 26 éve nem látott bravúrt hajtott végre, hiszen egy éven belül mind a Giro d'Italia, mind a Tour de France győztese lett, ezt legutóbb Marco Pantani érte el 1998-ban. A versenyen a második helyen Jonas Vingegaard, a harmadik helyen pedig Remco Evenepoel végzett.

A Tour de France 16. szakaszát, Gruissan és Nimes közötti etapot a Cofidis csapatának autójában ülve, bennfentesként élhettük át. A dél-franciaországi Aude megyében, Carcassonne középkori erődvárosában vacsorázva Olivier Montagnon, a Cofidis csapatának sofőrje és Yannick Navarro, a csapat másik vezetője adták át az örök fiatalság titkos receptjét. Montagnon 18 éve dolgozik a Touron, és a nyári munkája során a legexkluzívabb betekintést nyújtotta a versenybe. A szakasz során a profi kerékpársport Messi-jét és Ronaldóját, azaz Tadej Pogacart és Jonas Vingegaard-t is csodálhattuk, nemcsak földről, hanem levegőből is.

A Tour története során először nem Párizsban, hanem Monaco és Nizza között zárult, egy 33,7 kilométeres egyéni időfutammal, amely 1989 után volt újra egyenkénti indításos szám a Tour utolsó etapja. A pontverseny zöld trikóját Biniam Girmay, a hegyi pontverseny pöttyös trikóját Richard Carapaz szerezte meg, míg a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót az összetettben harmadik helyen végző Remco Evenepoel kapta meg. A csapatversenyt a Pogacarért dolgozó UAE nyerte, a legjobb hat közé három versenyzőt adott összetettben.

A verseny során a Cofidis autójában ülve a szurkolói faluba érkezve a Forma-1-hez hasonló hangulat fogadott minket, ahol a top szponzorok kreatív erődemonstrációt tartva mutatták meg a legszebb arcukat. A különféle szurkolói relikviák mellett a Languedoc régió borait is megízlelhettük. A versenyről a tévéközvetítés során komplexebb képet kap az ember, de a helyszínen való részvétel egészen más élményt nyújt.

A Tour de France-piknik során a kempingasztal mellett répás borsópürével, polipsalátával, körtés camamberttel és csokoládés desszerttel készültünk fel a további kalandokra. A piknik után a Helicopteres de France egyik helikopterével a levegőből is megcsodálhattuk a versenyzőket.

A verseny során olyan településeket érintettünk, mint Narbonne, Fleury, Béziers, Pézenas és Montagnac, ahol a helyi lakosok mellett a szőlőültetvények és olajfaligetek mentén is rengeteg érdeklődő gyűlt össze. A Tour de France egy olyan esemény, amely nemcsak Franciaországot, hanem a világ minden tájáról érkező rajongókat is megmozgat.

A Tour de France záró felvonását Jasper Philipsen harmadik sprintsikerének lehettünk tanúi, ahol a belga versenyző megmutatta, hogy a hajrában autóval vagy motorral sem lehetett volna megelőzni. Mark Cavendish, aki élete utolsó Tour-sprintjén nem fért oda az élbolyba, szintén részt vett a versenyen. Az összetettben Tadej Pogacar kiemelkedő teljesítménnyel húzta be a 111. Tour de France-t, több mint 5 perc előnnyel a második helyezett Jonas Vingegaarddal szemben, míg a harmadik helyen álló Remco Evenepoel már 7 percre volt tőle. Pogacar a meredek emelkedőkkel tarkított időfutamot is megnyerte, ezzel hatodik szakaszgyőzelmét szerezve az idei Touron, és összesen 17 Tour-etapsikert ért el pályafutása során. Idén a Girón is hatszor ünnepelhetett, így 12 szakaszgyőzelmet aratott ebben az évben Grand Tour-viadalon.

(Borítókép: A Tour de France 16. szakaszának versenyzői Gruissan és Nimes között. Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP)