Pócs János bocsánatot kért, szerinte senkinek nem lehet olyan gyenge pillanata, hogy egy gyereket bántson

A jászberényi karateedző, aki felrúgta a kisfiút, Pócs János szerint "volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek". A fideszes képviselő a férfi korábbi érdemeit emelte ki, de az edző tettét védhetetlennek tartja.

Pócs János, a város fideszes országgyűlési képviselője az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy az edző tette védhetetlen, de ő más embernek ismerte meg a férfit. Pócs kiemelte, hogy az edző korábban megyei-, városi-, állami kitüntetéseket kapott, és 35 év alatt 500 gyereket nevelt fel, köztük olimpikonokat is.

Az edzővel kapcsolatban az utóbbi napokban több egykori tanítvány is előállt, akik szerint a férfi brutális módszerekkel oktatott, megalázta és fenyítette őket. Egy korábbi tanítvány pedig azt állította, hogy az edző megerőszakolta.

Orbán Viktor miniszterelnök is elítélte az edző cselekedetét, mire az edző az RTL-nek nyilatkozva sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy elveszítette a miniszterelnök bizalmát, és megfogadta, hogy soha többé nem fog gyerekeket, illetve karatét oktatni. A karate szakszövetség örökre eltiltotta a tevékenységtől.

A karateedző jelenleg külföldön tartózkodik családjával egy előre befizetett nyaraláson, de állítása szerint kész felelősségre vonást vállalni. A tettek mezejére lépve, a férfi a hónap végén hazatér Spanyolországból, és beleegyezett abba, hogy személyesen kérjen bocsánatot a felrúgott kisfiútól.

Pócs János bocsánatot kért nyilatkozatáért

Pócs János a korábbi nyilatkozatában említett "gyenge pillanat" kifejezéséért bocsánatot kért. Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben leszögezte, hogy "Természetesen soha, senkinek nem lehet olyan gyenge pillanata, amikor egy rá bízott gyermeket bánt! Erre nincs mentség!".

A jászberényi önkormányzat egyhangú döntéssel megvonta az edző korábban kapott kitüntetéseit az eset kiderülése után.

Lilu kritikája Pócs János nyilatkozatára

A médiában és a közösségi médiában is nagy felháborodást keltett a kisfiú esete, és több hazai híresség is felszólalt a gyermekbántalmazás ellen. Lilu, a közismert műsorvezető, Instagram-sztorijában kritizálta Pócs János nyilatkozatát, amelyben a képviselő a karateedző cselekedetét egy gyenge pillanatnak nevezte. Lilu kiakadt, és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy képviselő, akinek hatalmában állna a gyengébbek védelme, ilyen módon reagál az esetre.

Pócs János a Facebookon megjelentetett két posztjában is kifejtette álláspontját. Az első, az ATV-nek címzett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a "gyenge pillanat" kifejezés nem szolgálhat indokként vagy magyarázatként a gyermekbántalmazásra, és egyetért a kormányzati törekvésekkel, melyek szerint a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények nem érdemelnek kíméletet vagy elnézést. A második bejegyzésében már nyíltan elnézést kért a helytelen mondatáért.

A Demokratikus Koalíció Pócs János menesztését követeli

A Demokratikus Koalíció (DK) Orbán Viktortól követeli Pócs János fideszes országgyűlési képviselő menesztését. A párt szerint, aki gyermekbántalmazókat menteget, és azt állítja, hogy egy gyenge pillanatban minden magyar ember ugyanilyen gyermekbántalmazó lehet, annak nincs helye sem az Országgyűlésben, sem a magyar közéletben. A DK közleményében hangsúlyozta, hogy ha Orbán Viktor nem mondatja le Pócs Jánost, azt úgy fogják értelmezni, hogy egyetért a képviselőjével és a gyermekbántalmazó karateedző mentegetésével.

A kisfiú édesanyja beleegyezett a személyes bocsánatkérésbe

A szolnoki kalandparkban felrúgott kisfiú édesanyja beleegyezett, hogy a karateedző személyesen kérjen bocsánatot a gyermektől, de nem szeretné, ha otthonukban lenne a találkozó. Az édesanya szerint az edző hazudott, amikor azt állította, hogy a bántalmazás után azonnal bocsánatot kért a fiától, mivel a gyermek szerint ez nem történt meg. Tóthné Nagy Judit a Blikknek elmondta, hogy máshol fognak találkozni, és miután a bocsánatkérésre sor kerül, utána soha többé nem akarja látni az edzőt.

A felvétel nyilvánosságra kerülése után a kalandparkot üzemeltető Szolnoki Városüzemeltetési Kft. feljelentést tett az ügyben, a rendőrség pedig nyomozást indított. A férfi, aki az ügy kirobbanását követően vállalta tettét, azóta lemondott a jászberényi Yakuzák Se egyesület elnöki posztjáról.

„Mindent megteszek, hogy az igazságszolgáltatás munkáját támogassam, és csak remélni tudom, hogy nem okoztam lelki sérülést a kisfiúnak, akitől a helyszínen bocsánatot kértem, és minden tettemmel igyekeztem jóvá tenni a jóvátehetetlent. Ezúton kérek bocsánatot a szülőktől is, melyet nem remélek” – írta egy bejegyzésében a karateedző.

Mindeközben kiderült, hogy a lemondott sportegyesületi vezetőt néhány évvel ezelőtt Novák Katalin, még államtitkárként életműdíjjal tüntette ki, de a férfi tettét azóta a Magyar Karate Szövetség és a korábban őt életműdíjjal kitüntető Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint Orbán Viktor is elítélte.