Helikoptertaxik Budapesten: Karácsony jogszabály-módosítást kezdeményez

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, mélységesen felháborodott a Hungaroringre repülő helikoptertaxik miatt, amelyek zavarják a főváros nyugalmát. Jelenleg nincs jogalapja a városnak, hogy betiltsa vagy szigorúbb korlátok közé szorítsa ezeket a szolgáltatásokat, de a főpolgármester jogszabály-módosítást tervez, hogy a jövőben megakadályozhassa a lakosságot zavaró szolgáltatásokat.

Karácsony Gergely a Facebookon osztotta meg, hogy a helikopterek által okozott zaj miatt aggódik, különösen a Hungaroring versenypályára tartó járatok esetében. A főpolgármester szerint a gazdag turisták luxusának és a profitnak a budapestiek nyugalmát kellene felülbírálnia. A helikopterutak ára elérheti a 320 000 forintot személyenként egy 15 kilométeres útra.

Karácsony tavaly már tiltakozott a helikoptertaxik ellen, de a jogszabályok korlátai miatt tehetetlennek érezte magát. Idén ismételten felmerült a probléma, és a főpolgármester hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs lehetősége megtiltani vagy korlátozni ezeket a szolgáltatásokat. Ennek ellenére Karácsony jogszabály-módosítást kezdeményez, hogy a jövőben ne lehessen ilyen mértékben zavaró szolgáltatásokra hatósági engedélyt kiadni.

A Fly-Coop nevű szolgáltató helikoptereivel 290-800 euró közötti összegért lehet utazni a Hungaroring és Budapest között. A cég korábban Rogán Antalt is szállította, és több állami közbeszerzést is nyert. A főpolgármester szerint a jelenlegi jogszabályoknak megfelelő légitaxi szolgáltatások ellenére is szükség van a zajongó szolgáltatások korlátozására.

Karácsony Gergely a Bánkitó fesztiválon ünnepelte meg, hogy a szavazatok újraszámlálása után is ő maradt Budapest megválasztott első embere 293 szavazat különbséggel. A városvezető vasárnap pedig azt írta közösségi oldalán, hogy mélységesen felháborítja, hogy Magyarországon néhány dúsgazdag turista luxusa és az őket reptető cégek profitja sokkal fontosabb, mint sok ezer budapesti nyugalma.

Mint ismert, tavaly ilyenkor még azt írta a Hungaroring Nagydíj zajos hétvégéje után a Facebook-oldalára, hogy a helikopterek, amelyek a rendezvényre szállítják a turistákat, feleslegesen terhelik a környezetet, és a százezreknek okozott zajteher sincs arányban azzal, hogy néhány kiváltságos valamivel gyorsabban jutott ki a Hungaroringre. Mivel nem szeretné, hogy a budapestieknek a jövőben bedugott füllel kelljen átvészelniük a Magyar Nagydíj hétvégéjét, vagy bármilyen más hasonló alkalmat, munkatársaival haladéktalanul felveszik a kapcsolatot a szervezőkkel és az engedélyező hatóságokkal. Szívesen indítanának buszjáratokat inkább a versenypályára, ezek biztosan közösségibb közlekedést biztosítanak és meghagyják a nyugalmat a budapestieknek.